Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sålde exkung Konstantin stöldgods?

02 feb, 2007, 17:55 
Agneta Nisbeth
En kvarts miljard kronor extra i hushållskassan fick den som sålde 850 grekiska dyrbarheter på Christie's nyligen. Men prylarna kan vara stöldgods!
Annons
Har grekiske exkung Konstantin sålt stöldgods?
Har grekiske exkung Konstantin sålt stöldgods?

Det mesta kommer från sommarslottet Tatoi utanför Aten, en numera förfallen idyll som en gång ägdes av den grekiska kungafamiljen. Det logiska vore förstås att det var den förra grekiska kungafamiljen som var säljare, men se det nekar ex-kung Konstantin harmset till.

Förlorade sina egendomar

När den grekiska kungafamiljen flydde landet för 30 år sedan förlorade de alla rättigheter, såväl titlar som egendom. Och den grekiska staten anser att det som ägde rum på Christie’s inte var något annat än försäljning av stöldgods, om inte den anrika auktionsbyrån kan visa upp ett intyg på att föremålen förts ut ur landet på ett lagligt sätt.

Vem den hemlige säljaren än var, så är det någon som har blivit verkligt förmögen. Bland dyrgriparna fanns bland annat ett Fabergéägg i guld, för 3,8 miljoner, danska soppterriner för 3,2 miljoner, och viktorianska silverpjäser för 8 miljoner.

Exkungen lever på bidrag

Om exkungen var säljaren kommer pengarna väl till pass. Han och familjen har levt på bidrag från grekiska monarkister och kungliga släktingar sen de flydde från Grekland.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Christel Hofberg

Foto: IBL

Annons