Samling i köket: Prinsessan Astrid ville fira med studenterna

Tjejerna på studenthemmet för kvinnor fick en kunglig överraskning i köket när prinsessan Astrid dök upp. Norges fru Ferner fick smaka tårta och bubbel.
prinsessan-astrid-kongehuset.no

Det blev ett lyckat firande när 100-årsdagen av Academic hem i Oslo ägde rum. Prinsessan Astrid hälsades välkommen av Oslos borgmästare Marianne Borgen, ordförande Elisabeth Bonnevie och “generalmanager” Kjersti Elisabeth Jahr.

Astrid

Musikskolan sjöng och spelade och prinsessan fick en rundvandring i studentkorridorerna och träffade några av dem som bor i lägenheterna “studie Home 67 . Det finns fortfarande bara kvinnliga studenter bland de boende.

studenthjem

Norges första kvinnliga professor, Kristine Bonnevie, tog initiativet till att skapa stiftelsen “Studiehjem för unga flickor” år 1916 och 20 augusti samma år satte verksamheten igång. Bonnevie var en av flera starka kvinnliga profiler, som ville hjälpa kvinnliga studenter i Oslo. Studenthemmet var en säker plats att bo på i huvudstaden. Den dåvarande drottning Maud var en av personerna, som donerade en summa till stiftelsen.

Foto: IBL