Sanningen bakom bilderna på prinsessan Diana – avslöjas efter alla år

prinsessan diana

TT
Hennes allra mest kära ägodel ifrågasattes av brittiska kungafamiljen.
Slå på ljud

De hade bara träffats ett dussintal gånger när prins Charles frågade den blott 19 år gamla Diana Spencer om hon ville bli hans hustru, och hon sa ja. Det här skulle såklart innebära en omkullkastning av hela hennes värld och inget skulle någonsin bli sig likt igen.

Men först hade Diana ett beslut att ta. Efter att hon accepterat frieriet presenterade Charles ett urval av ringar för henne att välja bland, skriver The Mirror. De kom alla från Garrard of Mayfair, den dåvarande kungliga juveleraren.

Varenda en av ringarna var värdig en framtida drottning och valet föll till slut på en i vitt guld med 14 diamanter som omringade den numera berömda safiren i mitten. Priset låg troligtvis på över 300 000 kronor vid den tiden, dagens värde efter inflation hade varit nästan en miljon kronor.

Prinsessan Diana ångrade inte sitt val

Diana var nöjd med sitt val och var väldigt förtjust i den vackra ringen, men det fanns medlemmar i kungafamiljen som inte var lika imponerade. Anledningen? Jo, ringen var en katalogvara vilket innebar att vem som helst som hade 28 000 pund på fickan kunde kliva in hos juveleraren och beställa en exakt likadan.

De flesta andra kungliga förlovningsringar var unika i sitt slag, och det var alltså inte den här.

prinsessan diana hertiginnan kate

Nu är det hertiginnan Kate som bär prinsessan Dianas förlovningsring, som prins William friade till henne med.

TT

Men det hela löste sig på bästa sätt, med några ändringar i designen så uppfyllde ringen kravet på att vara unik, samtidigt som hon fick behålla den stil på ring hon hade valt.

Det var nämligen så att ringen från början bara hade åtta diamanter och inte 14, som så var fallet när Diana bar den. Hon hade alltså lagt till sex diamanter för att ringen skulle glittra lite extra.

Det är inte fastslaget om ändringen skedde på grund av det kravet eller om det var ett rent estetiskt beslut, men effekten blev densamma. Ingen annan kunde nu gå och köpa en likadan ring som den blivande drottningen av Storbritannien.