Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen bakom konflikten mellan kungen och Anders Tegnell

17 dec, 2020, 16:00 
Kungen och Anders Tegnell är oense. Här är sanningen bakom deras konflikt.
Annons
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför allaBrand logo
Kungens skarpa coronaattack: sågar regeringen – inför alla

Kungen har gett sig in i coronadebatten – och det med besked. I Året med kungafamiljen, som sänds i SVT Play & SVT1 måndag 21 december kl 20.00, riktar han skarp kritik mot Sveriges coronastrategi.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger han i programmet.

Kungen i splittring med Anders Tegnell

Anders Tegnell och kungen.
Anders Tegnell och kungen är inte helt överens.

Kungen nämner inga namn, men man får anta att han kritiserar strategin som helhet. Och vem har blivit ansiktet utåt för strategin? Jo, statsepidemologen Anders Tegnell.

Faktum är att detta inte är första gången som det framstått som att kungen har ifrågasatt Anders Tegnell. När han och drottning Silvia var på plats på Karolinska universitetssjukhuset i höstas kom den så infekterade diskussionen kring munskydden upp.

Annons

– Jag tror att många vill veta varför vi inte rekommenderas att bära dem, eftersom det finns krav på dem i så många andra länder, sa Silvia enligt Dagens nyheter.

Läkarna argumenterade för att munskydden ofta ökar smittorisken, trots att intentionen är det motsatta. Det fick kungen att skaka på huvudet. Han var inte nöjd.

– Jag tycker inte det verkar som att någon kan förklara det där så att man faktiskt förstår, sa ers majestät.

Tegnells svar till kungen

Expressen förde kungens undran vidare direkt till Tegnell. Han ombads förklara för kungen varför Sverige valt en mer skeptisk inställning till munskydd jämfört med många andra länder.

– Därför att det är mycket viktigare att vi håller avstånd. Håller vi bara avstånd, så behöver vi inte ha munskydd. Munskyddens effekt när vi är nära varandra är svåra att värdera. Det finns inga bra studier på det. Och vi måste komma ihåg att flera av länderna som har väldigt stor smittspridning har haft lagstiftning på munskydd under långa perioder. Så det är helt uppenbart att munskydden kommer inte att rädda oss från pandemin. Allmänt ute i samhället verkar de inte ha en jättebra effekt, säger Anders.

Annons