Sanningen bakom den kusliga bilden på drottning Silvia

Drottning Silvia

Men så annorlunda! Den nya bilden på drottning Silvia är rentav lite kuslig i all sin formella prakt.
TV: Kungens kärleksfulla gest till Silvia – inför alla!
Slå på ljud

Det var ett hyfsat vanligt uppdrag. Men det blev en riktigt ovanlig bild! Drottning Silvia är den enda som sitter ner. Och runtom henne i den imponerande pelarsalen står 16 personer uppställda på det schackrutiga stengolvet.

Det är ett foto som får en att studsa till. Eller som någon spontant uttryckte saken: ”Syftet är hur fint och viktigt som helst. Men man får lite sektvibbar!”

Bilden på drottningen är tagen i de hemlighetsfulla Frimurarnas högborg Bååtska palatset på Blasieholmen i Stockholm. Närmare bestämt under en ceremoni i palatsets stora festsal, kallad Oscarssalen.

Ramen var en stipendieutdelning, och sådant gör ju drottning Silvia ofta. Den här gången var det Föreningen för Konung Gustav V:s och Drottning Victorias Frimurarestiftelse som delade ut stipendier till forskning för äldre.

LÄS MER: Drottning Silvias oväntade kommentar – som blev en världsnyhet

Drottningen är sedan 2018 stiftelsens höga beskyddare och mottagare var 20 forskare i geriatrik, som alltså fokuserar på den viktiga forskningen om äldres sjukdomar. Men bilden från den högtidliga ceremonin sticker ut – det är inte ofta vi ser drottningen fotograferad på det här sättet.

Drottning Silvia och Föreningen för Konung Gustav V:s och Drottning Victorias Frimurarestiftelse

Så här skriver hovet:

”Stipendierna kommer från Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias Frimurarstiftelse som grundades 1911 och stödjer vetenskaplig forskning för äldre inom tre huvudområden: Nedbrytande hjärnsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och omvårdnadsforskning.”

Svenska Frimurare Orden Bååtska Palatset Stockholm

En bild från Riddarsalen i frimurarnas högkvarter Bååtska palatset i Stockholm.

Lars Pehrson/TT

Svenska Frimurare Orden har funnits i mer än 275 år och har 15 000 medlemmar i Sverige och Finland. Men de omges av mystik, framför allt på grund av sina hemliga ritualer och för att inga kvinnor får delta.

Så här beskriver de sig själva:

– Svenska Frimurare Orden är en på kristen grund vilande sammanslutning av män från skilda samhällsgrupper, yrken och åldrar, vilka träffas under värdiga former. Vid vissa tillfällen bjuds familjer och närstående in.

De lyfter också fram att det för en frimurare är en kristen plikt att hjälpa utsatta medmänniskor:

– Frimureriet har till syfte att verka för mänsklighetens förbättring och förädling genom att främja ödmjukhet, tolerans och barmhärtighet samt att visa detta i ord och handling.

Kungen Drottning Silvia Stiftelsen Frimurare Barnhuset och Orden Uppvaktning Kungens 70-årsdag

Kungaparet med representanter för Stiftelsen Frimurare Barnhuset och Orden som uppvaktade kungen på 70-årsdagen 2016.

Charles Hammarsten/TT

LÄS MER: Kungaparets konsertkväll på slottet – se bilderna

LÄS MER: Drottning Silvia och Chaneljackan – går i arv till Victoria och Sofia

LÄS MER: Glädjebeskedet från drottning Silvia – på mingel med ICA-Stig

Foto: TT.