Sanningen bakom prinsessan Estelles förskolebyte: “Bara nonsens”

Sanningen bakom prinsessan Estelles förskolebyte:
Prinsessan Estelle har bytt förskola. Svensk Damtidning reder ut varför.
Annons

estelle vickan ibl

Prinsessan Estelle, 4, har lämnat ur- och skurförskolan Äventyret i Djursholm utanför Stockholm för nya äventyr. Sedan en tid tillbaka går hon på Montessoriförskolan Lilla Kvikkjokk på Djurgården i Stockholm.

Enligt hovet handla det om ”logistiska skäl”, men flera personer som Svensk Damtidning pratat med menar att det i själva verket har med tips från kompisar att göra.

– Att det skulle handla om logistik är bara nonsens. Det tar längre tid att åka från Haga slott och in genom stan och ända ut på Djurgården i rusningstrafiken, än vad det tar att åka till Djursholm. Daniel och Victoria har flera nära vänner som har sina barn på Villa Kvikkjokk och det är därför de byter. De flyttar henne från new money till old money helt enkelt, säger en uppgiftslämnare till Svensk Damtidning.

Kronprinsessans nära väninna Caroline Dinkelspiel, 39, är ordförande och firmatecknare i den ekonomiska förening som utgör föräldrakooperativet. Och hennes son Greger, 4, som bara är månaden yngre än Estelle går på förskolan. Där går också Estelles syssling Désirée Magnuson, 2, dotter till Gustaf Magnuson och Vicky Andrén, samt doldisväninnan Katarina Martinsons dotter Caroline, 4. 35-åriga Katarina är dotter till miljardären och affärsmannen Fredrik Lundberg, och både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip var med när hon gifte sig med Karl Martinson i Österrike 2010.

– På Kvikkjokk går bara barn från societeten. Det är ingen vanlig kö, utan förskolan väljer själva vilka barn som ska en få plats, säger en person med insyn till Svensk Damtidning.

Annons

Det är inte konstigt att förskolan, som ligger i en gammal villa, är så populär. Den följer den så populära Montessoripedagogiken – och den ligger otroligt vackert inbäddad bland hundraåriga ekar och vilda ängar på Djurgården, bara ett stenkast från Östermalm. Barnen kommer därför dagligen i kontakt med lantlig natur och har rådjur, ekorrar, harar och ugglor alldeles runt knuten. Dessutom får de lära sig simma och gå på gymnastik. Och så får de vara med proffskocken Daniel i köket och laga mat och baka surdegsbröd.

Det kan verka konstigt att Estelle byter förskola när hon bara har två år kvar till förskoleklass, men förskolan är också en inkörsport till skolan Campus Manilla som ligger i närheten på Djurgården, berättar en källa.

– Campus Manilla är otroligt populär bland kungabarnens vänner nu. Den är vad Carlssons skola var en gång i tiden.

Ute i Djursholm är det däremot många föräldrar som deppar. De som hade sina barn på förskolan Äventyret hoppades förstås på att deras små flickor och pojkar skulle fortsätta vara kompis med Estelle.

Av: Anna von Koch.
Foto: Stella Pictures, Ibl.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

16 kommentarer till “Sanningen bakom prinsessan Estelles förskolebyte: “Bara nonsens””

 1. undrende skriver: 18 oktober, 2016

  Nå må dere gi dere – barna depper ikke fordi de ikke kan være kompis med Estelle – hun var kanskje ikke populær en gang! Barn velger kompiser som passer med seg selv og sine interesser ! Man velger ikke kompis etter snobfaktor, når man er 3 – 4 år !


 2. My skriver: 18 oktober, 2016

  ja varför nöja sig med kreti och pleti när det finns socitetsbarn, vårt folkliga kronprinsesspar visar ännu en gång hur folkliga de är.


  1. Anna skriver: 18 oktober, 2016

   “Kreti och pleti” på Djurgården. Usch va lessna dom skulle bli om dom ser va du skriver.


  2. My skriver: 18 oktober, 2016

   Societeten ger inte mycket för alla nyrika som bor där….


 3. Allegra skriver: 18 oktober, 2016

  Källorna till artikeln måste ifrågasättas alltifrån påståendet att man måste köra genom stan för att komma från Haga till Djurgården. Det behövs inte alls, kolla kartan.
  Vidare är förskolans föräldrakooperativ medvetet en del av övriga utbudet av förskolor i Stockholms stad. Det omöjliggör insinuationerna i artikeln om en skola byggd på social segregering.
  Vill understryka att jag inget har med stockholmska förskolor att göra.


  1. Ronald skriver: 18 oktober, 2016

   Jag skrev ett långt svar angående segregeringen men det censurerades…

   Kösystemet granskades av TV för några år sedan, framförallt inom vit medelklassområden. Resultaten var lindrigt sagt nedslående. Sedan dess har det eskalerat och man hör inte längre ett knyst om det.


  2. Bror skriver: 18 oktober, 2016

   Vad menar du mer precist när du säger, att föräldrakooperativet Kvikkjokk “medvetet är en del av utbudet av förskolor i Stockholms stad”, och att just den omständigheten omöjliggör “insinuationerna om […] social segregation”?
   Ska ditt “medvetet” uppfattas som ett uttryck för lokal politisk vilja, eller vad? Om så är fallet, menar du också att politiskt/administrativa beslut omöjligtvis kan leda till social segregation?
   Tacksam för svar.


 4. Anna K skriver: 18 oktober, 2016

  Om det här stämmer så blir det väl en kulturchock igen på Campus Manilla där den gamla hederliga överklassen igen blandas ihop med Östermalms nya ekonomiska elit med sitt, i överklassens ögon, vulgära beteende.


  1. EH skriver: 18 oktober, 2016

   kvittar egentligen finns mix av “old money” “new money” på dessa platser numera:Djursholm Östermalm Djurgården o finare delen av Bromma
   VoD har vänner m b bosatta på alla 4
   VoD rekommenderades förra dagiset också “av vänner” vars barn gick där
   liksom VoD har vänner hos detta dagis. Dagiset+ Camp_M på sikt 1 bättre val – avsides & erbjuder 1 pedagogik som är synonymt m de inlärningsmetoder V (egen utsago)föredrog/hade mest nytta av i tacklandet av dyslexin under skolåren – ngt E säkert ärvt


 5. Yankee skriver: 18 oktober, 2016

  Om allt det här en sant angående “old money” då visar Victoria sin sanna “jag”.


 6. Hannelore Andreasson skriver: 18 oktober, 2016

  Alla har väl rätt att välja skola även ett kungapar


 7. Ann skriver: 18 oktober, 2016

  Estelle kanske inte trivdes i den andra förskolan.Det är inte konstigt om man byter förskola då.


 8. CVM skriver: 18 oktober, 2016

  Anna K
  Sååååå bra skrivit dessutom såå sant!
  Vad gör dom nyrika inte för att bli accepterade!
  Tack Anna K för din sanningenliga kommentar!
  Trevlig Eftermiddag
  CVM


 9. Helena skriver: 18 oktober, 2016

  Det var kanske Daniel som ville ha tössen där


 10. Katta skriver: 19 oktober, 2016

  Fel, fel och åter fel. Naturligtvis är det en fråga om logistik. Estelle dansar några gånger /vecka på Östermalm och det är på väg hem från Djurgården. Jag skulle också ha bytt om jag bodde på Haga och hade förskolan i Djursholm. Men ni som har tid kan ju fortsätta att spekulera.


 11. eva skriver: 19 oktober, 2016

  B-familjen tyr sig mer och mer till sig själva för att hålla längre avstånd till folket. Knappast för Sverige i tiden!

  De borde sätta sina barn i skolor med nysvenskar om de nu vill framstå som moderna.

  Men nya generationen i kungafamiljen, med Victoria som förebild, lever verkligen inte som de lär. Lyx hit och lyx dit och vi lever som vi vill!


Annons

Laddar