Sanningen bakom prinsessan Estelles förskolebyte: "Bara nonsens"

Prinsessan Estelle har bytt förskola. Svensk Damtidning reder ut varför.
estelle vickan ibl

Prinsessan Estelle, 4, har lämnat ur- och skurförskolan Äventyret i Djursholm utanför Stockholm för nya äventyr. Sedan en tid tillbaka går hon på Montessoriförskolan Lilla Kvikkjokk på Djurgården i Stockholm.

Enligt hovet handla det om ”logistiska skäl”, men flera personer som Svensk Damtidning pratat med menar att det i själva verket har med tips från kompisar att göra.

– Att det skulle handla om logistik är bara nonsens. Det tar längre tid att åka från Haga slott och in genom stan och ända ut på Djurgården i rusningstrafiken, än vad det tar att åka till Djursholm. Daniel och Victoria har flera nära vänner som har sina barn på Villa Kvikkjokk och det är därför de byter. De flyttar henne från new money till old money helt enkelt, säger en uppgiftslämnare till Svensk Damtidning.

Kronprinsessans nära väninna Caroline Dinkelspiel, 39, är ordförande och firmatecknare i den ekonomiska förening som utgör föräldrakooperativet. Och hennes son Greger, 4, som bara är månaden yngre än Estelle går på förskolan. Där går också Estelles syssling Désirée Magnuson, 2, dotter till Gustaf Magnuson och Vicky Andrén, samt doldisväninnan Katarina Martinsons dotter Caroline, 4. 35-åriga Katarina är dotter till miljardären och affärsmannen Fredrik Lundberg, och både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip var med när hon gifte sig med Karl Martinson i Österrike 2010.

– På Kvikkjokk går bara barn från societeten. Det är ingen vanlig kö, utan förskolan väljer själva vilka barn som ska en få plats, säger en person med insyn till Svensk Damtidning.

Det är inte konstigt att förskolan, som ligger i en gammal villa, är så populär. Den följer den så populära Montessoripedagogiken – och den ligger otroligt vackert inbäddad bland hundraåriga ekar och vilda ängar på Djurgården, bara ett stenkast från Östermalm. Barnen kommer därför dagligen i kontakt med lantlig natur och har rådjur, ekorrar, harar och ugglor alldeles runt knuten. Dessutom får de lära sig simma och gå på gymnastik. Och så får de vara med proffskocken Daniel i köket och laga mat och baka surdegsbröd.

Det kan verka konstigt att Estelle byter förskola när hon bara har två år kvar till förskoleklass, men förskolan är också en inkörsport till skolan Campus Manilla som ligger i närheten på Djurgården, berättar en källa.

– Campus Manilla är otroligt populär bland kungabarnens vänner nu. Den är vad Carlssons skola var en gång i tiden.

Ute i Djursholm är det däremot många föräldrar som deppar. De som hade sina barn på förskolan Äventyret hoppades förstås på att deras små flickor och pojkar skulle fortsätta vara kompis med Estelle.

Av: Anna von Koch.

Foto: Stella Pictures, Ibl.