Sanningen – därför försvann Mette-Marit från Haakons sida i månader

kronprins haakon kronprinsessan mette-marit

Stian Lysberg Solum / POOL
Prinsessan Mette-Marit står ibland över arbete för hälsan, något som syns i statistiken.

Mette-Marit kämpar till vardags för att kunna fortsätta leva som vanligt trots att hon har den kroniska sjukdomen lungfibros.

För att kunna hantera jobbet som kronprinsessa har norska hovet arbetat fram en strategi för att se till att hon inte behöver jobba för mycket, helt baserad på kronprinsessans dagsform.

– Meddelandet om att kronprinsessan ska vara med kommer alltid samma dag nuförtiden. På grund av sin hälsosituation är det bättre att överraska än att hela tiden lämna återbud, har Anders Johan Stavseng, kunglig expert på norska Se og Hör, tidigare sagt.

Mette-Marit försvann från arbetet

Nu är 2020 över och sajten UFO No More har sammanställt hur mycket kungligheterna i de olika skandinaviska kungahusen har jobbat under året, och där syns det tydligt att strategin har fungerat. Hösten var en tuff tid för Mette-Marit, i oktober arbetade hon enligt sajten bara två dagar och i november jobbade hon inte alls. Det medan Haakon jobbade på precis som vanligt, med 17 respektive 13 arbetsdagar under samma två månader.

kronprinsessan mette-marit kronprins haakon

I december gjorde Mette-Marit comeback.

TT

Läkaren: ”Kan vara handikappande”

Enligt Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, är lungfibros en allvarlig sjukdom som ger tydliga symptom.

– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, säger han till Svensk Damtidning.

Efter en tid med sjukdomen sätter det även en del spår i vardagen.

– I början märkts det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut. Det kan bidra till att det kan vara besvärligt att exempelvis lyssna på en konsert eller delta i större samlingar.

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther