Sanningen – därför saknas Mette-Marit på de nya bilderna

kronprins haakon mette-marit

Stian Lysberg Solum / POOL
Haakon fick stötta räddningsarbetet på egen hand.

Videon kunde inte hittas

När den norska kungafamiljen besökte byn Gjerdum för att stötta de som jobbar med att hantera följderna av det fruktansvärda jordskred som drog med sig stora delar av byn och tagit iallafall sju människors liv var det kungaparet som tog kommandot. Tillsammans höll drottning Sonja och kung Harald en pressträff, där de svarade på journalisternas frågor, samt besökte både överlevare och räddningspersonal.

Även Haakon var med till orten, men han valde att hålla en lägre profil och tog inte speciellt mycket plats framför kamerorna. En sak var dock notervärt, och det var att han anlände själv till platsen, utan Mette-Marit.

LÄS MER: Läkarens ord – så sjuk är Mette-Marit

kung harald drottning sonja kronprins haakon

Kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon tände ljus i Gjerdrums kyrka under söndagen.

Lise Åserud

Mette-Marit lider av den kroniska sjukdomen lungfibros, och det är inte alltid hennes hälsa tillåter henne att vara ute på uppdrag. Norska hovets taktik har hittills varit att bara boka in Haakon i kalendern, så blir det en bonus om Mette-Marit också dyker upp.

Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, har i en tidigare intervju med Svensk Damtidnging berättat att lungfibros är en allvarlig sjukdom som ger tydliga symptom.

– Om sjukdomen förvärras och andfåddheten blir mer uttalad kan man inte hänga med på den vanliga söndagspromenaden eller kanske plocka svamp med familjen längre. Man har svårt att gå i trappor, gå i backar och göra aktiviteter som kräver en del av kroppen, aktiviteter man tidigare inte ens reflekterade över som krävande, sa han då.

Hade svårt att hålla tårarna borta

– Det är en stor medmänsklighet som genomsyrat allt vi mött i dag. Det är skakande vittnesmål, men alla är glada att de lever. Alla är förfärligt ledsna för grannar som de förlorat, sa drottning Sonja på plats i Gjerdum under söndagen.

Över 1000 personer har evakuerats från sina hem, många av de fick själva kämpa för att komma undan rasmassorna. Runt om i landet sluter norska befolkningen upp för att hjälpa till.

– Jag är imponerad över hela Norge som skänker kläder, förnödenheter och hjälper till. Alla är med. Det tycker jag tyder på en stor medmänsklighet och väldigt värmande och imponerande. Vi står starka som folk. Jag har i dag lärt mig att vi ska ta vara på det vi har här och nu, säger drottning Sonja.