Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om den bisarra lögnen om prins Daniels familj – därför spreds den

23 nov, 2023, 10:00 
Ewa Westling och prins Daniel
Det spreds en lögn om prins Daniels familj – men här är sanningen.
Annons

Prins Daniel var något av en udda fågel när han först gjorde entré i kungafamiljen. Vi känner alla till historien: den personlige tränaren från Ockelbo som blev blixtförälskad i landets kronprinsessa – men hade svårt att passa in i hovet.

Vår chefredaktör Johan T Lindwall har skrivit om just detta i sin bok Victoria – prinsessa och mamma:

Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!Brand logo
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!

"Under aret 2004 blev forhallandet mellan Victoria och framforallt pappa kungen mer och mer anstrangt. Han drog sig inte for att oppet, infor sina vanner, kritisera hennes val av pojkvan. Kungen tyckte verkligen att Daniel Westling var helt fel man for dottern. I dag fornekar bade kungen och Daniel att de har haft en konflikt. Ingen av dem vill kannas vid att det i borjan gick langa tider utan att de pratade med varandra. Men vannerna minns hur missnojd kungen var", skriver Johan.

Annons

Lögnen om prins Daniels familj: "Gapande munnar"

Så kom plötsligt uppgiften om att Daniel visst var kunglig. En släktforskare vid namn Ted Rosvall intervjuades av Sveriges Radio och påstod sig ha gjort en förbluffande upptäckt.

Ewa Westling och prins Daniel
Ewa Westling en släkting till Birger Jarl? Nä du...

– Kronprinsessans blivande make är en sentida arvinge till Birger Jarl, säger Ted i en artikel publicerad på Sveriges Radios hemsida.

Ted hade, påstods det, jämfört DNA från Birger Jarls öppnade grav med prover från Daniel.

– Eftersom vi kunnat bevisa att Daniel Westling har sina rötter i medeltiden kan han göra anspråk på kronan. Släkten Bernadotte kom in i Sverige först under 1800-talet, sa Ted och hävdade samtidigt att han hade presenterat den här forskningen för kungafamiljen:

Annons

– Det blev många gapande munnar, men kungen tog till sig det hela, och jag tror att det var när kungen fick reda på Daniels ursprung som han gav klartecken till förlovningen.

Ewa och Olle Westling felaktigt utpekade

Det var säkert många gapande munnar även bland lyssnar- och läsarskaran. Om man inte hade koll på dagens datum.

Den här artikeln publicerades nämligen 1 april och var ett sällsynt genomtänkt och klurigt aprilskämt. Så tyvärr, Ewa och Olle Westling. Oss veterligen har ni inga kopplingar till gamla tiders kungaätt. Men ni duger lika bra ändå!

Annons