Sanningen om Dianas sista timmar i livet

Dianas sista timmar
Den 31 augusti 1997 dog Diana tragiskt, i en bilolycka. I nya avsnittet av Svensk Dam Doku berättar man nu om prinsessans sista timmar i livet.
Annons

Efter uppbrottet från hjärtläkaren Hasnat Khan går Diana snabbt vidare. Hon möter Dodi al-Fayed och paret inleder en relation.

Det blir en romantisk sommar med Dodi al-Fayed, sommaren 1997. Dodi och Diana reser, de hänger på Dodis yacht. Åker vattenskoter, solar… Äter lyxiga middagar. Efter en veckas semester på Rivieran är det så dags att återvända till London.

Annons
Dodi och Diana på Rivieran
22 augusti 1997. Dodi och Diana semestrar på Rivieran.

Annons

Lördagen den 30 augusti 1997. På väg till London, från Sydfrankrike, stannar Dodi och Diana i Paris. Paret tillbringar sensommareftermiddagen på lyxhotellet Ritz, Dodis pappa äger hotellet och han upplåter en svit till sonen och hans flickvän.

Diana och Dodi
Dodi och Diana på väg in på Ritz i Paris.

Men man ska inte sova på hotellet. Istället ska man övernatta i al Fayeds våning en bit bort. Men först: middag.

Från hotellets restaurang L’Espadon beställer Diana in sjötunga, svamp- och sparrisomelett och vegetarisk tempura.

Annons

Klockan 20 över 12 lämnar Dodi och Diana Ritz. De sätter sig I baksätet på en svart Mercedes S280. Vid ratten sitter Ritz säkerhetsansvariga Henri Paul. Han har druckit en whiskey och en öl.

Dodi och Diana
Diana och Dodi fångas på bild i säkerhetskamerorna då de lämnar Ritz. Bara minuter senare sker olyckan.

Paparazzifotograferna är sällskapet hack i häl. Henri Paul ökar farten. Det är gasen i botten som gäller.

Klockan 00:23 når bilen infarten till tunneln under bron Pont de l’Alma. Henri Paul tappar kontrollen över fordonet, som sladdar in i det mötande körfältet.

I en fart av 105 kilometer i timmen krockar bilens front rakt in i en av brons stöttepelare. Bilen snurrar sedan runt och åker baklänges in i tunnelns stenvägg.

Annons
Tunneln där Diana miste livet
Tunneln där prinsessan Diana skadades svårt.

Bilen är krossad. Och först på plats är paparazzifotograferna. Vissa av dem hjälper till, försöker dra de sargade kropparna ur bilvraket. Andra fortsätter att fotografera de skadade, de döende, passagerarna.

Klockan 00:30 anländer den första polispatrullen till platsen. Det framgår snabbt att Dodi Fayed, som suttit i det vänstra baksätet, och chauffören Henri Paul omedelbart omkommit i olyckan. Deras kroppar tas direkt till bårhuset.

Dianas bil
Den krashade bilen bogseras bort.

Diana, i det högra baksätet, hittas först vid medvetande. Efter en dryg halvtimmes arbete lyckas räddningstjänsten få loss henne ur vraket.

Annons

I den våldsamma krocken har Dianas hjärta förskjutits till högra sidan av hennes bröstkorg. Prinsessan förs till ett av Paris främsta sjukhus, la Salpêtrière, men trots en flera timmar lång kamp visar sig hennes skador vara för svåra. Hon går inte att rädda.

Klockan 04:00 på morgonen, söndagen den 31 augusti 1997, dödförklaras Diana, prinsessan av Wales, mor till William och Harry och älskad av en hel värld, blott 36 år gammal.

Diana
Prinsessan Dianas kista återvänder till England. På flygplatsen väntade en sorgsen prins Charles och Dianas syskon.

Lyssna på hela avsnittet av Svensk Dam Doku här!

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Sanningen om Dianas sista timmar i livet”

 1. Birthe Vejrum skriver: 31 mars, 2020

  Prins Charles hentede Diana i Paris.


 2. Anni skriver: 31 mars, 2020

  Ja Birthe, det är väl inget nytt!
  Hennes systrar var också där.


 3. Birthe Vejrum skriver: 1 april, 2020

  Anni – det er billedteksten jeg reagerer på.
  Her står det, at Charles og søskende ventede på flyvepladsen i England. Men Diana skulle som alle andre, der dør uventet identificeres af en/et nærtstående familiemedlem – selv om alle jo vidste det – så Prins Charles tog til Paris.


 4. LB skriver: 1 april, 2020

  Det som har hänt är riktigt tragiskt!


 5. Eva M skriver: 2 april, 2020

  Inget nytt varför dra opp detta efter så många år. Det sades också att om prinsessan använt säkerhetsbälte kanske dom hade kunnat rädda henne.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar