Sanningen om hunden Rio efter hårda kritiken – Estelle inblandad

14 jan, 2023, 06:00 
AvRedaktionen Svensk Dam
Här är sanningen om Victoria och Daniels älskade hund Rio.
Annons
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!

För snart tre år sedan skaffade Victoria och Daniel en lurvig liten ny familjemedlem – en aprikosfärgad, söt och snäll cavapoo, som fick namnet Rio.

Kungahuset publicerade den fösta bilden på lille Rio och med en lycklig Estelle och Oscar i Hagaparken på sitt Instagramkonto den 2 maj 2020. Många lyckönskade till nytillskottet, men minst lika många var upprörda.

Cavapoo är en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel och det sågs inte med blida ögon.

Ett inlägg löd:

”Så tråkigt att prinsessan stödjer blandrasavel, något som Svenska Kennelklubben arbetat i många år för att motarbeta.”

En annan gick så långt som att kräva att kungen inte längre skulle få behålla titeln som SKK:s högsta beskyddare. Men det var inget som SKK stod bakom.

Annons

– Jag kan säga att vi i Svenska kennelklubben reagerar negativt på de här kommentarerna. Kungen är Svenska kennelklubbens överbeskyddare, han har ju inte gjort det här, sa klubbens presstalesperson Hans Rosenberg till Aftonbladet.

Recept.se Nyhetsbrev

Hans Rosenberg hade i stället skrivit brev till kronprinsessan och gratulerat till den nye familjemedlemmen.

– Samtidigt förstår jag att man blir upprörd. Den här familjen är ju en synlig familj och många kanske tar efter och köper en cavapoo. Vi erbjöd kronprinsessparet, i samband med giftermålet, en hund. Men vi fick då veta att det inte var aktuellt. Vi uppfattade att det var en allergi i familjen. Det är många som tror att cavapoo är allergifri, men det finns inga sådana raser, sa han till Aftonbladet.

Hans Rosengren var också kritisk eftersom blandrashundar, enligt honom, inte undersöks. Men där fick han mothugg av Sara Trast, som har fött upp cavapoohundar sedan 2013.

Annons

– Jag tycker blandras eller rashund inte spelar så stor roll, Vad är man för djurmänniska om man dömer ut en annan ras? Man får väl köpa vilken hund man vill. Huvudsaken är att man har ett avelsarbete, att man avlar på sunda djur. Det är samma arbete som man gör med en rashund. Vi gör ju exakt samma kontroller som man gör på en pudel och cavallier, vi gör deras kontroller också, sa hon till tidningen.

Stödet till Victoria och Daniel efter kritiken

Victoria och Daniel fick också stöd av från Andrea Bevilacqua, en veterinär med över 20 års yrkeserfarenhet.

– Svenska kennelklubben är den bästa i världen, de jobbar bra, de har sin filosofi, sina åsikter och mål. Det är helt okej. Men när man uttalar sig om att man inte ska skaffa sig en blandras, då måste jag säga min åsikt. Jag har två blandraser i huset och en huskatt. Och jag ska förmodligen aldrig köpa någon rashund i hela mitt liv.

Varför vill du inte ha en rashund?

Annons

– Det där har ju olika orsaker, inte bara kliniskt och medicinskt utan också för att det finns så många hundar som behöver hjälp, säger han vidare till Aftonbladet.

Men hans val handlar också om sjukdomar som följer med många rashundar: hud-, ögon-, led-, blod-, och neurologiska sjukdomar.

– De sjukdomar vi känner till, utan undantag, förekommer oftare på rashundar i hela världen, även i Sverige. Från veterinärsynpunkt måste jag säga att när man avlar väljer man ut några egenskaper och processen gör att genetiskt blir varje steg lite svagare. Det finns fastslaget. Ursprungligen var det tvärtom med aveln, den var ju till för att undvika oönskade egenskaper, säger Andrea Bevilacqua.

– Kennelklubben har som mål att bevara en ras som den är, så de försöker göra sitt bästa för att få bort sjukdomarna. Hundar ska fortsätta att granskas när de kommer in i Sverige. Men när man säger att man inte kan ha blandras för att den är värre … det är inte sant för mig.

Annons

Victoria och Daniel valde att inte kommentera de många åsikterna. Och länge har det bara spekulerats i varför de valde att köpa just en cavapoo. En anledning sades vara att Daniel som är allergisk valde cavapoon som inte fäller päls och som allergiker därför reagerar mindre på.

En annan anledning sades vara att Victoria ömmar speciellt för cavallier king charles spaniel, det var ju just en liten cavallier vid namn Sissi, som blev Victoria första egna när hon var i femårsåldern.

Kronprinsessan Victoria, Solliden, Öland med hund 1984

Estelles beslut med hunden Rio

Men nu kan Svensk Damtidning avslöja hur det hur det egentligen gick till när rasen bestämdes. Det var varken Daniel eller Victoria som beslutade att det skulle bli en cavapoo – nej det var Estelle.

Annons

Året innan hade prinsessan gått på seglarskola i exklusiva Saltsjöbaden sydväst om Stockholm och var dag hade en av de andra deltagarna med sig en korg men en söt hundvalp i. Ja, ni kan ju gissa av vilken ras …

Estelle blev så betagen i den lilla cavapoon att hon gick hem och tjatade på sina föräldrar och enträgen vinner.

Annons