Sanningen om Ingrid Alexandras nya tiara – kopplas till Estelle

Sanningen om Ingrid Alexandras nya tiara – kopplas till Estelle

Prinsessan Ingrid Alexandras nya diadem ruvar på en hemlighet.

Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!
1:00

Efter reklamen: Första bilderna på Madeleine i Sverige • Oscars kungliga debut utomlands • Sanningen bakom Nicolas frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

(1:00)

Slå på ljud

Prinsessan Ingrid Alexandra har passerat den heliga kungliga tiaragränsen! Så här står hon och glimrar i den magnifika övre hallen på slottet i Oslo – iförd sitt 18-åriga livs första diadem.

Nybörjartiaran!

Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

Spekulationerna var många om vilket hon skulle välja – en släktklenod eller något coolt och nydesignat? Nu har vi svaret: Det blev en älskad familjetiara med diamanter och skimrande pärlor – och det har en oväntad koppling till prinsessan Estelle.

Ingrid Alexandras nya diadem är nämligen så svenskt som det kan bli! Och det ger en hint om hur kronprinsessan Victoria kan tänkas välja när det är dags för prinsessan Estelle om bara åtta år.

Än så länge fuskar Estelle med ett litet låtsasdiadem.

Foto: Thron Ullberg/ Kungliga Hovstaterna

En gång tillhörde Ingrid Alexandras nya diadem hennes farfars mormor prinsessan Ingeborg – och håll i er nu: Hon var gift med Estelles morfars farfars farbror prins Carl – och fick det av sin man för 122 år sedan.

Europas kungligheter firar Ingrid Alexandra

I går kväll firades prinsessan Ingrid Alexandra av den norska regeringen med en stor festmiddag på Oslos stolthet, det skinande nya paradbiblioteket, dock utan tiaran på.

Ingrid Alexandra var klädd i skiraste vitt och fick fint stöd av sin familj.

Foto: TT

Men i kväll är det skarpt läge! Kung Harald och drottning Sonja har stor galamiddag på slottet för sin sondotter, Norges tronarvinge och framtida drottning. Och då kommer tiaran att sitta som en smäck på kvällens huvudperson Ingrid Alexandra.

Detta kommer dessutom att bli något alldeles extra, eftersom hela svenska kronprinsessfamiljen är på plats – och eftersom 10-åriga Estelle och 6-årige Oscar ska gå på galamiddag för första gången i sina unga liv.

Ingrid Alexandra på smokingmiddag i går kväll.

Lise Åserud/TT

– Det betyder mycket för mig att prinsessan Ingrid Alexandra har fått detta smycket. Mormor och morfar besökte världsutställningen i Paris år 1900 och då köpte morfar diademet till mormor, säger Ingrids gammelfaster prinsessan Astrid.

Hon berättar också att prins Carl såg tiaran i den franska juvelerarfirman Boucherons monter och slog till – eftersom det var så lättburet.

Prinsessan Ingrid Alexandras nya tiara! En snirklig skönhet med diamanter och pärlor infattade i platina.

Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

Kung Haralds syster prinsessan Ragnhild ärvde sedan diademet när Ingeborg gick bort och Ingrid Alexandra fick det i 18-årspresent av Ragnhilds barn. Något som bestämt sedan länge: Det var Ragnhilds önskan att Ingrid Alexandra skulle få det.

Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff

Kung Haralds svenska mamma Märtha på galamiddag på Waldorf-Astoria i New York 1939 – i diademet som Ingrid Alexandra nu har fått.

Foto: Norska hovet

Foto: Ida Bjørvik/Det kongelige hoff, De kongelige samlinger, TT.