Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Lilibets liv – skillnaden från kusinen Georges

23 okt, 2021, 07:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Meghan Markle och prins Harry
Det blir allt tydligare vilka konsekvenser Meghan och Harrys val får.

Att vara prins eller prinsessa och bo i ett slott är något som många små barn drömmer om. Men för Archie och Lilibet har livsresan gått åt andra hållet. Visst innebär Meghan och Harrys flytt till USA en större frihet, men också en del förluster.

Annons
Kungligheterna som har fått barn 2021!Brand logo
Kungligheterna som har fått barn 2021!

De är födda in i en av världens mest anrika kungliga släkter, deras far är prins och deras farfar kommer snart att ta över Storbritanniens tron. Men deras liv kommer att utspela sig väldigt långt ifrån den kungliga världen.

I maj 2021 fyllde prins Harrys och Meghans son, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, två år. När lille Archie föddes var hans framtid som kunglig utstakad, men vid tio månaders ålder lämnade han England tillsammans med sina föräldrar, för ett nytt liv i Kalifornien.

Två lyckliga nyblivna föräldrar lämnar BB med sin förstfödde, i maj 2019. Sedan dess har mycket hänt.

Det betyder att Archie har levt mer än halva sitt liv i USA, och hans syster Lilibet, som föddes i juni 2021, har levt hela sitt liv i "The Golden State". Barnen är med andra ord på god väg att bli amerikaner, sitt blåa blod och sin brittiska, kungliga börd till trots. Det blir allt tydligare vilket stort och oåterkalleligt steg hertigparet av Sussex har tagit.

Annons

Harry och Meghan har även meddelat att de inte kommer att låta döpa Lilibet i England – vilket många hade tagit för givet med tanke på den unika inramning dopet skulle få där, och med tanke på att ingen i kungafamiljen har träffat Lilibet ännu. Det hade ju också varit ett utmärkt tillfälle till försoning med familjen – kring ett litet barn vill man inte strida.

Även dopet av lille Archie blev en härlig familjefest!

De flesta föräldrar tycker också det är viktigt att barnen får möjlighet att lära känna sin släkt, och detta kanske är viktigare än någonsin för kungligheter eftersom ingen annan kan sätta sig in i deras situation. I USA finns i princip bara mormor Doria Ragland, men i England finns en stor släkt med stark sammanhållning. Där finns gammelfarmor Elizabeth, farfar Charles och bonusfarmor Camilla samt William och Kate och deras barn George, 8, Charlotte, 6, och Louis, 3.

Men det fanns delar av livet som kunglig som inte tilltalade Meghan och Harry lika mycket…

Williams barn är också de enda kusiner Archie och Lilibet kommer att få, eftersom Meghan inte har några helsyskon och i princip inte umgås med sina halvsyskon. Men i England finns även en hel drös med andra små släktingar som skulle kunna bli lekkamrater till Meghan och Harrys barn; kanske framför allt de små sysslingarna Sienna och August (prins Andrews barnbarn) samt Mia, Lena och Lucas (prinsessan Annes barnbarn).

I USA finns mormor Doria Ragland, men det är allt. Meghan har en väldigt liten familj – i alla fall som hon umgås med.

William och Harry lever diametralt olika liv, och därmed också deras barn. Detta är en skillnad som bara kommer att bli större ju äldre barnen blir, och det blir ju inte bättre av de konflikter som finns mellan kungafamiljen å ena sidan och Harry och Meghan å den andra.

Annons

Archie och Lilibet växer upp anonymt, i Kaliforniens värme och tillbakalutade livsstil, medan George, Charlotte och Louis växer upp i det dimmiga, regniga England, i en familj där ”stiff upper lip” är allt, och där de redan tränas för sin offentliga roll. Men givetvis innebär uppväxten i en av världens mest anrika kungafamiljer både fördelar och nackdelar.

På farfar Charles 70-årsdag i november 2018 hade familjen så här roligt!

Titlarna

Archie och Lilibet har inga titlar. Inledningsvis fick nog de flesta uppfattningen att det var på Harry och Meghans initiativ, detta för att ge barnen en så normal uppväxt som möjligt. Men i den beramade Oprah Winfreyintervjun framkom att så var inte fallet – tvärtom. Det var drottningens beslut att Archie inte skulle få vare sig titel eller personskydd, något som hans föräldrar uppenbarligen var missnöjda med. Archie kommer visserligen att ärva sin fars titel Earl of Dumbarton, och som dotter till en hertig kommer Lilibet att kunna kalla sig Lady. Och när Charles bestiger tronen kommer saken i ett nytt läge; då blir Archie och Lilibet prins och prinsessa. Huruvida de kommer att använda sig av sina titlar är dock högst tveksamt. Men i Oprah Winfreyintervjun var mamma Meghan noga med att det är beslut som barnen själva får fatta i framtiden.

På Trooping the Colour introduceras nya små kungligheter traditionsenligt. Men det är också ett tillfälle som brukar uppskattas av släktens små!

Traditionerna

Nya medlemmar i kungafamiljen brukar göra sin officiella debut på slottsbalkongen på Buckingham Palace, ofta i samband med Trooping the Colour som är en del av drottningens officiella födelsedagsfirande. Men Archie föddes två dagar innan evenemanget ägde rum 2019, och året därpå hade han redan hunnit lämna landet. Nu är det högst otroligt att vi någonsin får se vare sig Archie eller Lilibet busa runt med kusinerna på balkongen. Överhuvudtaget kommer barnen i USA att växa upp utan alla de traditioner och familjesammankomster som är en så viktig del av kungafamiljens liv. Kanske får vi i framtiden se USA-barnen på något kungligt bröllop i England, men mycket mer än så lär det knappast bli.

Will och Kates barn är de enda kusiner Lilibeth och Archie kommer att få – men särskilt nära varandra lär de inte bli…

Det offentliga livet

I livet som kunglig ingår det att i viss mån dela med sig av sitt privatliv till allmänheten, det ingår så att säga i jobbet. Detta är förstås extra känsligt när det gäller barn och här föreligger dessutom en intressekonflikt; ofta finns det ett särskilt intresse för de små, samtidigt som de har rätt till en någorlunda skyddad uppväxt. Hertigparet av Cambridge, Will och Kate, försöker balansera detta genom att göra regelbundna uppdateringar i sociala medier och på hovets hemsida; i första hand i samband med barnens födelsedagar, skolstart och vid jul. Hertigparet av Sussex, Meghan och Harry, delar däremot väldigt sällan med sig av sitt liv – något de heller inte behöver eftersom de inte uppbär apanage.

Kontakten med den äldre generationen och de brittiska rötterna blir också svår för barnen i USA.

Privatlivet

Det finns en form av tyst överenskommelse mellan kungafamiljen och pressen. Om fotograferna lämnar kungligheterna i fred när de är privata, så förser familjen pressen med bilder vid olika tillfällen. Detta gäller dock inte Meghan och Harry – de är ju inte längre en del av kungahuset. De är dessutom väldigt privata av sig, särkilt när det gäller barnen. Intresset för familjen finns dock kvar; prins Harry är ju trots allt son till landets tronföljare och det brittiska folket har följt honom hela hans liv. Detta innebär att Harry och Meghan är utlämnade till paparazzi, vilket de har börjat märka av – hertigfamiljen har haft drönarkameror över sitt hus men också blivit fångade på bild när de är ute på stan.

Annons

Kläderna

På ett paparazzifoto taget i våras syns lille Archie i en avslappnad – och väldigt amerikansk! – outfit; jeans, sweatshirt, sneakers och en mössa. Detta är kläder som vi garanterat aldrig kommer att få se de engelska kusinerna i! Det beror förstås på att vi oftast ser dem vid officiella tillfällen, men även i mer privata situationer brukar de vara prydligt klädda – små engelska prinsar förväntas dessutom bära kortbyxor ungefär till sjuårsåldern. William och Kate har visserligen gjort några få, smärre avsteg från den kungliga klädkoden, men det är inte ofta.

Även om man kanske inte uppskattar ett möte med biskop Desmond Tutu när man är fyra månader, får man uppleva spännande resor och möten som kunglig.

Resorna

Archie hann faktiskt med en tur till Sydafrika i drottningens tjänst tillsammans med sina föräldrar, innan familjen lämnade England. Men någon mer officiell resa lär det knappast bli. även om Archie och Lilibet säkert kommer att bli beresta. Kusinerna George, Charlotte och Louis däremot är vana vid att resa med sina föräldrar i officiella sammanhang och får då möjlighet att se och uppleva saker som de flesta inte får. Men med det kommer naturligtvis också en hel del ”måsten” och förväntningar, som kanske inte egentligen passar så bra för barn.

Annons

Sporterna

En av de första gångerna vi såg Archie var han med mamma Meghan för att se pappa Harry spela polo, en gammal kunglig tradition och ett intresse han delar med Charles och William. Polo, hästsport och fotboll är Englands nationalsporter, men i Los Angeles misstänker vi att tillfällena att spela polo är få. I USA är det istället amerikansk fotboll, basket och baseball som gäller, vilket betyder att vi högst troligen aldrig kommer att få se Archie spela polo, vilket kusinerna George och Louis säkert kommer att göra. Kanske blir Archie istället en basketkille?

På tennismatch, två månader innan förlovningen. Harry har alltid haft ett stort sportintresse, frågan är vad hans barn kommer att syssla med för sporter. Amerikansk fotboll?

Etiketten

Små engelska prinsar och prinsessor förväntas bocka eller niga för äldre – kanske framför allt för drottningen – men det lär bli svårt att få in den vanan när det gäller Archie och Lilibet. Det gäller även övrig uppfostran, eftersom brittiska små kungligheter sätts i etikettskola redan i mycket unga år. De lär sig hur man hälsar, hur man äter fint och hur man uppför sig vid formella tillställningar, där skrik, stoj och spring är förbjudet. Detta lär inte bli aktuellt för de små i hertigfamiljen. Avståndet är helt enkelt för stort och umgänget för glest. Det kan därmed bli ett problem om eller när de väl träffas, att de kaliforniska barnen uppför sig som ”normala” barn brukar göra, och därmed ses som ouppfostrade.

Annons

Helger och högtidligheter

Barnen i den brittiska kungafamiljen öppnar sina julklappar på julafton, i enlighet med gammal tysk tradition. Men i USA firar man som bekant på juldagen, och det är ju även det mamma Meghan är van vid. Högst troligen blir det traditionen även för hertigfamiljen av Sussex. Men det stannar inte där; Archie och Lilibet kommer ju även att fira Thanksgiving och USA:s nationaldag den 4:e juli, medan alla de brittiska traditionerna passerar mer eller mindre obemärkt förbi.

Språket

Engelska pratas ju turligt nog i både USA och England, och barnen kommer därför att kunna prata med släkten i England när de träffas. Men visst finns det skillnader, och en amerikansk accent kommer garanterat att sticka ut i den konservativa brittiska kungafamiljen. Prins Harry har förstås sin tydliga brittiska accent, men Archie och Lilibet kommer att lära sig prata med amerikansk accent, via kompisar skola, mamma och mormor. Frågan är hur det kommer att tas emot av släkten i England…

Annons