Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om prinsessan Madeleines hund Teddy

24 jun, 2020, 21:00 
Prinsessan Madeleine med familjen och hunden Teddy.
Vad är det egentligen för sorts blandras? Och varför blir folk så arga? Här är sanningen om prinsessan Madeleines hund Teddy.
Annons
Här är kungafamiljens bästa vänner!Brand logo
Här är kungafamiljens bästa vänner!

 

Det var i påskas som han dök upp på den kungliga arenan: den kungliga blandrasvalpen Teddy. Han satt snällt i famnen på sin husse Chris O’Neill, och då och då sträckte prinsessan Madeleine ut armen och klappade honom på huvudet.

prinsessan madeleine hund Teddy
Teddy med sina hussar och mattar.

En lycklig familj med sin valp, i soffan i vardagsrummet i Miami. Men här hemma i Sverige slog han ner som en bomb: En blandrashund! I kungafamiljen!

Hovet har berättat att han heter Teddy, men det är allt. Så vad är prinsessan Madeleines nya hund för typ av blandras egentligen?

Kennelklubben om prinsessan Madeleines blandrashund

– Av det jag sett på bilden så ser det ut som en pudelblandning, säger Hans Rosenberg som är pressansvarig på Svenska Kennelklubben, grundad 1889 och med kungen som sin höge beskyddare.

Annons

De flesta vi talat med verkar också landa i att det antingen rör sig om en cockerpoo (blandning mellan cocker spaniel och pudel) eller möjligen en labradoodle (som är pudel och labrador, och finns i flera storlekar, från standard till miniatyr). Prinsessan Madeleine vill sannolikt vill kunna ta med sig Teddy inne i kabinen när familjen flyger hem till Sverige, och hos SAS får han då väga max 8 kilo.

En labradoodle-valp till vänster och en cockerpoo-valp till höger.
En labradoodle-valp till vänster och en cockerpoo-valp till höger. 25% av alla hundar i Sverige är blandraser, medan 75% är rashundar.

Men det faktum att både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria har köpt blandrashundar har alltså provocerat och känslorna är fortfarande upprörda bland många av uppfödarna inom Svenska Kennelklubben: På dem ställs det höga krav i avelsarbetet. Och de tycker att prinsessorna borde ha föregått med gott exempel och skaffat rashundar i stället.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine
Nyblivna hundägare: Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

– Att prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria har valt blandrashundar båda två, det gör ju att de här blandraserna får väldigt mycket publicitet. Och nu när så många människor väljer att skaffa hund kan detta styra valet, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

– Men sedan är det ju så, att den hunden man har, den ska man älska och ta väl hand om i många år, vare sig det är en blandras eller en renrasig, och jag har skrivit till kronprinsessan Victoria och gratulerat.

Kronprinsessan Victoria med hunden Rio.
Kronprinsessan Victoria med sin cavapoo Rio, som är en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel.
Annons

Foto: Kungahuset/Instagram, TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.

Annons