Sanningen om Mette-Marits hälsa – som kungafamiljen vill hålla hemlig

08 jan, 2021, 05:00 
Kronprinsessan Mette-Marit 2020 Munskydd
Oron är stor – men norska hovet tiger. Här är sanningen om kronprinsessan Mette-Marits fallolycka.
Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Varför är det så tyst från hovet om kronprinsessan Mette-Marits fallolycka vid liften i norska Uvdal? Den som ledde till att hon slog sig illa, fick en fraktur på svanskotan och fick tillbringa natten på sjukhus.

Kanske handlar det om att man vill undvika mer publicitet kring Mette-Marits hälsa, eftersom så mycket redan kretsar kring hennes svåra och obotliga lungfibros. Och kanske vill man inte heller rikta offentlig uppmärksamhet mot henne efter den nationella tragedi som drabbade Norge i samband med raset i Gjerdrum den 30 december. Jämfört med detta framstår ju en kunglig skidolycka som ganska futtig.

Kung Harald Drottning Sonja Gjerdrum raset 2020
Drottning Sonja och kung Harald var skakade efter sitt besök i rasområdet i söndags.

Norska tidningen Se & Hör var först med nyheten om att kronprinsessan Mette-Marit hade skadat sig och så här säger deras hovexpert Anders Johan Stavseng till Svensk Dam:

Annons

– Kungahuset gick inte ut med olyckan i medierna. De hoppades nog att de skulle kunna hålla den hemlig. Sjukhusinläggningar är inte något som de flaggar för i första taget.

– Kronprinsessan Mette-Marit har alltid varit en olycksfågel. Hon har ramlat i trappor, brutit ankeln och blivit sönderbränd i ansiktet under en intervju med tysk TV. Så den här senaste skidolyckan kom inte som någon direkt överraskning, även om vi här i Norge förstås är lättade över att det inte var något allvarligt den här gången.

Kronprins Haakon Prinsessan Alexandra Prins Sverre Magnus Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit med sin familj, sex dagar före skidolyckan.

Och hur är det med Mette-Marit nu?

– Hon ska efter omständigheterna må bra. Men hon uteblev ju när kungaparet och kronprins Haakon besökte rasoffren i Gjerdrum i söndags.

– Det sista året har hon hållit en väldigt låg profil och sällan visat sig offentligt. Förhoppningsvis får vi se henne mer i år.

Annons

Splittringen mellan svenska och norska hovet

Jämför man norska hovets tystnad med svenska kungafamiljens mediahantering efter prinsessan Estelles skidolycka i Alperna för precis ett år sedan så är skillnaden stor, framför allt i transparens.

Den gången gick hovets informationschef Margareta Thorgren direkt ut och bekräftade att prinsessan Estelle hade drabbats av en fraktur i benet – medan norska kungafamiljen alltså har bemött uppgifterna om Mette-Marits olycka med total tystnad.

Men nu kommer det i alla fall en god nyhet om Mette-Marit: På onsdag sluter hon upp vid Haakons sida och tillsammans ska de ha ett digitalt möte med forskarna bakom det nya system som bland annat kan användas vid smittspårning av coronaviruset. Och förhoppningsvis får vi en bättre bild av hennes skadeläge då.

Kronprins Haakon Kronprinsessan Mette-Marit
Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på café i Oslo i december.

Foto: TT.

Annons