Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Mette-Marits hälsa – uttalandet efter nya bilderna med Victoria

02 maj, 2022, 14:30 
Kronprinsessan Victoria och norska kronprinsessan Mette-Marit

Ett nytt uttalande om den norska kronprinsessans hälsa, med anledning av hennes Sverige-besök.

Annons
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmenBrand logo
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

Vilken kunglig glans det är i Stockholm idag! Vi har nämligen finbesök från det norska kronprinsparet. I går kväll anlände Mette-Marit och Haakon till Haga Slott, och gör Victoria och Daniel sällskap under tre fartfyllda dagar i Sverige.

Mette-Marit har som bekant en allvarlig lungsjukdom som försvårar vardagen för henne, så frågan är hur hon kommer orka med det höga tempot. Svensk Dam har fått en kommentar om hur läget ser ut för kronprinsessan.

Egna orden om sjukdomen

Mette-Marit har diagnosen kronisk lungfibros, och det är en allvarlig och påfrestande sjukdom, som inte går att bota. Lungfibros innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna vilket gör lungorna stela. Vanliga symptom för någon som drabbats av sjukdomen är bland annat andfåddhet, torrhosta, trötthet och viktnedgång.

På grund av diagnosen, som Mette-Marit fick hösten 2018, har hon svårare att orka med och utföra jobb på samma sätt som innan. Men kronprinsessan har länge varit tydlig med att hälsan kommer först.

Annons

– Under den här tiden som jag har varit sjuk har det blivit viktigare än någonsin för mig att först och främst få vara Mette. Och det är jätteskönt att jag inte känner mig tvungen att definiera mig själv utifrån att jag är kronprinsessan, sa till NRK i en intervju 2021.

Och när hon imorse syntes på slottstrappan utanför Haga Slott såg hon glädjande nog pigg och stark ut, och fullkomligt strålade bredvid Victoria, Daniel och maken Haakon!

"Tar en dag i taget"

Så hur ser det egentligen ut med Mette-Marits hälsa nu, och hur kommer hon orka med det hektiska schemat? Anders Stavseng, kunglig expert på norska Se og Hør berättar för Svensk Dam.

– Mette-Marit tar en dag i taget. Hon tackar ja till det hon klarar av göra, och när hon är för sjuk för att delta stannar hon hemma. Hon har själv sagt att vissa dagar är bättre än andra. Kronprinsessan har sett fram emot att komma till Sverige, och kommer troligtvis att gå en extra mil för att avsluta med glans!

Annons

Bara första dagen har minst sagt varit fullspäckad. Efter att paren mötte pressen på slottstrappan bar de av till Karolinska Institutet, sedan bjöd kungaparet på en finlunch på Slottet.

Innan dess hann Victoria, Daniel, Mette-Marit och Haakon dessutom med ett besök till Kulturhuset för att prata böcker med några förväntansfulla barn. Och förmodligen har de betat av mer än så innan kvällens middag!

Foto: TT

Annons