Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om prins Daniels okända släktingar – så lever de i dag

30 sep, 2023, 06:00 
AvLinus Brännström

Daniel Westling lämnade Ockelbo och blev en del av den svenska kungafamiljen.
Men den nyblivne 50-åringens gamla familj finns kvar i Gävleborg.
Så här lever prinsens okända släktingar i dag.

Annons

Kungligheters släktingar har historiskt sett varit andra kungligheter och adel. Det har fallit sig naturligt då svenska regenter traditionellt har gift sig ”uppåt” – syftet har varit att stärka kungamakten genom att knyta band till andra mäktiga familjer runt om i Europa.

Kungliga barnen som är kopior av sina släktingar – det är kusligt!Brand logo
Kungliga barnen som är kopior av sina släktingar – det är kusligt!

Det är till exempel därför det dykt upp så många tyska prinsessor i Sverige under århundradena.

Det här låter ålderdomligt men faktum är att tankesättet spelat roll även i vår tid. Kungen fick vänta till han faktiskt blev kung innan han kunde gifta sig med den ”vanliga” Silvia Sommerlath. Hans företrädare och farfar, Gustav VI Adolf, var konservativ och hade knappast godkänt äktenskapet.

I dag är det däremot, i alla fall i Sverige, fritt fram för de kungliga att äkta en man eller kvinna av folket – något som kronprinsessan Victoria verkligen har banat väg för.

Annons

I början av 00-talet föll hon för den personliga tränaren som lillasyster Madeleine tipsat om och resten är historia. 2010 gifte sig kronprinsessan med Daniel Westling och Sverige fick en ny prins från Ockelbo, av alla ställen.

– Vi blev väldigt glada den dag du berättade att du träffat en flicka du ville ta med dig hem för att presentera för oss. Att det var just den flickan hade vi inte riktigt räknat med, sa Daniels pappa Olle Westling i sitt bejublade bröllopstal.

Äktenskapet innebar att Olle och hans hustru Ewa helt plötsligt var föräldrar till en prins. Samtidigt fick också resten av Daniels okända familj en kunglig släkting.

Svensk Damtidning har tittat närmare på hur släkten lever i dag.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010.

Prins Daniels föräldrar bor kvar i samma hus

Vad gäller Olle, 78, och Ewa, 79, så bor de kvar i samma röda kedjehus i Ockelbo som familjen Westling flyttade till för 45 år sedan. Daniels föräldrar folkbokförde sig i huset redan sommaren 1978.

Annons

På adressen är sju fordon skrivna, samtliga ägs av Olle Westling. Det handlar om en Volvo V60 av årsmodell 2021 samt inte mindre än sex motorcyklar. Flera av dem är veteranhojar, bland annat en Husqvarna Silverpil från 1960, en Monark-Jawa från 1963 och en Suzuki DR 500 SX från 1981.

Olle Westling har ett stort motorintresse och har bland annat figurerat i lokaltidningen då han varit ute på motorcykeltur med andra entusiaster.

Ewa och Olle Westling
Daniels föräldrar Ewa och Olle Westling.

Sådant kan han ju ägna sig fritt åt numera – både Olle och Ewa är pensionärer sedan många år. Dessförinnan var Ewa tjänsteman inom Posten medan Olle bland annat jobbat som socialchef i Ockelbo och äldreomsorgschef i Sandviken.

– Efter 30 år som förvaltningschef i tre kommuner så tyckte jag och min fru att det fick räcka. Jag vill ägna mer tid åt familjen, främst våra barnbarn, sa Olle till Svensk Damtidning när han gick i pension.

Annons

– Eftersom jag är jägare så blir det nog lite mer av jakt och viltvård också. Min fru Ewa och jag har ett gemensamt intresse av att läsa litteratur, och jag gillar främst historiska skildringar, så det blir nog en del resor till historiska platser i Europa.

Så lever Anna Westling i dag

Trots det stora intresset kring dem och deras son ställer paret Westling sällan upp för media. Framför allt ger de inga regelrätta intervjuer och de uttalar sig aldrig om kronprinsessfamiljen och deras förehavanden.

En anonym tillvaro är också det som gäller för Daniels storasyster Anna Westling Söderström, 52. Hon bor sedan 2010 i en villa i Gävle tillsammans med maken Mikael Westling Söderström, 58.

Paret, som gifte sig 2011 i kronprinsessparets närvaro, har två barn var från tidigare förhållanden. I Annas fall handlar det om döttrarna Hedvig och Vera.

Anna Westling Söderström och Mikael Westling Söderström
Anna Westling Söderström och Mikael Westling Söderström.

Anna Westling Söderström har på många sätt gått i pappa Olles fotspår. Hon är socionom och uppges också gilla att köra motorcykel. På adressen i Gävle finns mycket riktigt en Harley Davidson XL 1200L av årsmodell 2007 – den ägs dock av maken Mikael. Samma sak gäller för familjens två personbilar, en Volkswagen Golf Variant från 2011 och en Audi A5 Sportback från 2016.

Annons

Mikael Westling Söderström är, enligt sin LinkedIn-sida, adjunkt vid Högskolan i Gävle där han utbildar inom ledarskapsutveckling, grupprocesser och coaching. Han har också ett eget företag som bedriver konsultverksamhet inom samma områden.

Vera och Hedvig Blom
Daniels systerdöttrar Vera och Hedvig Blom i samband med kronprinsessans 40-årsdag.

Prins Daniels systerdotters liv med hockeystjärnan

Annas döttrar Vera, 19, och Hedvig, 24, var brudnäbbar när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010. Prinsessan Estelle sägs vara mycket förtjust i sina två äldre kusiner.

Hedvig gifte sig i fjol med hockeyproffset Victor Söderström, 22. Han växte också upp i Gävle och har spelat två säsonger i SHL-laget Brynäs. 2019 draftades han av NHL-laget Arizona Coyotes i den första rundan och 2021 tog han klivet över till Nordamerika – där har det framför allt blivit spel i Coyotes farmarlag men backen Söderström har också fått chansen i 50 matcher i världens bästa hockeyliga.

Victor Söderström spås bli en stjärna men än så länge spelar han på ett rookiekontrakt värt motsvarande 9,6 miljoner kronor per säsong. Det låter inte så pjåkigt men är förstås småpotatis om man jämför med till exempel den svenske backstjärnan Erik Karlsson som tjänar motsvarande 111 miljoner kronor varje säsong.

Annons

Hedvig ska ha flyttat med Victor till USA men få detaljer om deras liv där är kända – helt i linje med familjens Westling medieskygga framtoning har hon ett låst Instagram-konto. Paret är dock fortfarande skrivna i en lägenhet i Stockholm och på adressen finns också en hund, en ettårig cavapoo, alltså samma ras som kronprinsessfamiljens hund Rio.

Hans Åström
”Hans majestät” Åström på bandyplanen.

Släktingen kallas ”Hans majestät”

Prins Daniel har även andra idrottsmän i familjen, inte minst kusinen Hans Åström som är fadder till prins Oscar. Hans Åström, 54, var under sin aktiva idrottskarriär en riktig bandykung – och det är inte någon överdrift, hans smeknamn på isen i Bollnäs var till och med ”Hans majestät”.

Hans Åström vann tre VM-guld med Sverige under sin bandykarriär och han har senare också varit tränare för Bollnäs.

Annons

Han bor i Bollnäs tillsammans med hustrun Helena och två barn.

Liksom resten av familjen har Hans Åström varit fåordig kring sin relation med prins Daniel.

– Jag har inga sådana kommentarer. Vår relation håller jag för mig själv, sa han till lokaltidningen Ljusnan i samband med prins Oscars födelse.

Han medgav dock att kusinerna står varandra nära.

– Vi är ju kusiner och vi är ganska tajta alla kusiner i släkten, sa Hans Åström till Ljusnan.

Hans Åström, prinsessan Leonore, prinsessan Madeleine och Oscar Magnuson.
Hans Åström med prinsessan Leonore, prinsessan Madeleine och Oscar Magnuson på prins Oscars dop.

Prins Daniels nära relation med kusinerna

Prins Daniel har en lång rad kusiner och att de är tajta råder det ingen tvekan om. Det märktes till exempel i somras då kronprinsessan Victoria och prins Daniel oförhappandes dök upp på ett bröllop i Borgs kyrka utanför Norrköping.

Annons

– Det blev en väldigt fin överraskning, berättade vigselförrättaren Fredrik Weflö, som inte hade någon aning om att kronprinsessparet skulle närvara, för Svensk Damtidning.

Men naturligtvis ville de inte missa en av Daniels kusiners bröllop. Den här gången var det Westling, 34, som gifte sig med sin Jesper.

Hugo Westling och Thomas Westling
Spelmannen Hugo Westling spelade med sin son Thomas Westling på kronprinsessparets bröllop.

I släkten hittar man också musiker. Inte minst Olle Westlings kusin Hugo Westling som var riksspelman och en av Hälsinglands mest kända spelmän – när Daniel och Victoria gifte sig stod han på kyrktrappan och spelade för gästerna.

– Victoria är så enkel och go och Daniel är en person som man tycker om på en gång, har Hugo Westling sagt till Ljusnan.

Hugo Westling gick bort 2018. Han blev 88 år.

Frida Hansdotter
Frida Hansdotter och prins Daniel är sysslingar.

Oväntade relationen med olympiska mästaren

Och på tal om föräldrarnas kusiner – Ewa Westling var kusin med OS-guldvinnaren Frida Hansdotters mamma Britt-Marie (som sorgligt nog gick bort i cancer 2012).

Annons

Det innebär att prins Daniel och den alpina världsstjärnan är sysslingar men någon särskild relation har de inte haft.

– Nej, jag har aldrig ens träffat honom, det är en stor släkt, sa Hansdotter till Topphälsa 2017.

Två år senare, på Idrottsgalan 2019, träffades sysslingarna för första gången då de placerades bredvid varandra på festen.

– Det är trevligt. Kul att få träffa Daniel för första gången, sa skidstjärnan då till Expressen.

Frida Hansdotter, 37, avslutade karriären 2019. 2020 fick hon och sambon Richard Jansson sonen Colin och i somras avslöjade Frida Hansdotter på Instagram att hon väntar parets andra barn.

Foto: TT/Instagram

Annons