Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Sanningen om prins Henriks sista tid avslöjad

drottning mergrethe prins henrik

TT
Danmarks prins Henrik gick bort för två år sedan, i en ny dokumentär skildras hans sista tid i livet.
Grattis på födelsedagen, dronningen – här är ditt liv i bilder!
Slå på ljud

Att gifta in sig i en kungafamilj är inte alltid det enklaste, och en som bitvis kämpade med att passa in i sitt nya liv var prins Henrik av Danmark. I nya dokumentären Drottningens man, som sänds i Danmarks Radio under söndagen.

Han stävade i många år efter att bli jämlik sin fru och få bli kallad för kung, men han gick bort 2018 utan att ha uppnått sitt mål. Journalisten Stéphanie Surrugue träffade prinsen redan 2008 när hon intervjuade honom till vad som skulle bli en bok om prinsens kungliga liv och är även den som ligger bakom den nya dokumentären.

Prins Henrik – orädd för döden

I en intervju med BT drömmer hon sig tillbaka till de många ögonblicken med prins Henrik som intervjuobjekt.

– Vi har gått igenom många svåra ämnen, men jag blev rätt rörd då vi pratade om döden. Han berättade att han var fullständigt orädd för den, men tänkte på den varje dag.

BT skriver att det var tydligt att när man tittade på allt material från det danska hovet och framför allt det med prins Henrik är det tydligt att han har svårt att hitta sin plats i kungafamiljen.

Prins Henrik blev 83 år gammal.

The Mega Agency

Han kunde inte förstå varför han inte kunde vara jämlik med sin fru och kallas för kung. Han ville ehller inte vara en post på drottningens utgiftsbudget, vilket var fallet. Det innebar att han behövde be om pengar för att köpa exempelvis ett par paket cigaretter.

Stéphanie Surrugue menar att prinsen förstod att debatten var kontroversiell men inte varför. Istället fick han rykte om sig att vara en ”snobbig fransman”. Hon tror även att det hade att göra med hans tillsynes ovilja att lära sig bättre danska, något som sen påverkade andra nytillkomna medlemmar i familjen.

– Se bara hur andra nytillkomna i kungahuset lärt sig tala danska i Expressfart, säger Stéphanie och syftar till kronprinsessan Mary som är född i Australien, grevinnan Alexandra som föddes i Hong Kong och prinsessan Marie, från Frankrike, likt prins Henrik.