Sanningen om relationen mellan Mary och Mette-Marit

kronprinsessan mary kronprinsessan mette-marit

Kronprinsessorna Mary och Mette-Marit har genom åren skapat en stark vänskapsrelation.
7 saker du inte visste om kronprinsessan Mary
Slå på ljud

, Mary av Danmark och Mette-Marit av Norge är båda uppväxta i borgerliga hem och dessutom är de nästan jämngamla. Det skiljer endast ett år mellan dem och så är de ju mammor till flera barn. Och faktum är att de var när deras barn, och framtida tronarvingar föddes, som vänskapsrelationen växte sig ännu starkare.

Sanningen bakom Mary och Mette-Marits vänskapsrelation

Kronprinsessorna har lyckats kombinera mamma-rollen med de kungliga uppdragen. En nöt som inte är helt lätt att knäcka.

Mary lämnade Tasmanien, i Australien, vid ung ålder för att påbörja sitt nya liv som kronprinsessa av Danmark. I dag är hon en självklar del av kungafamiljen och tar sitt uppdrag på största allvar. Mette-Marit är, även hon, älskad av många. Hon står för många goda värderingar och äktenskapet med Haakon skapar trygghet i Norge.

Danmarks kronprins Frederik, kronprinsessan Mary, Norges prinsessan Märtha Louise, Ari Behn och kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.

ERIK M≈RTENSSON / TT

När kronprinsessan Mary och kronprins Fredrik fick sitt första barn, prins Christian, var Mette-Marit en av de första som fick veta. Det var även självklart för den danska kronprinsessan att välja Mette-Marit som fadder, tillsammans med vår egna kronprinsessa, Victoria.

När den norska prinsessan Ingrid-Alexandra konfirmerade sig förra året fanns det danska kronprinsessparet självklart med på inbjudningslistan.

Mary och Fredrik stannade även kvar och spenderade natten på norska kronprinsparets residens – gården Skaugum.

Kronprinsessorna kämpar båda för kvinnors rättigheter

Även utanför de kungliga plikterna brinner Mette-Marit och Mary för en gemensam hjärtesak – flickor och kvinnors rättigheter. Kronprinsessorna träffades till exempel i Malaysia, år 2013, under den globala konferensen "Women Deliver". Och de sammanstrålade även under samma tema så sent som förra året i Köpenhamn.

"Women deliver" är en global organisation som arbetar för att minska mödrars dödlighet, och kämpar för kvinnors och flickors rättigheter.

Våra nordiska kronprinsessor är imponerande förebilder för unga kvinnor och deras starka vänskap är verkligen inspirerande.

Foto: TT

Kronprinsessan Mary, kronprins Frederik och kronprinsessan Mette-Marit.Foto: TT