Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Silvias äktenskap med kungen – 47 år efter bröllopet

04 jul, 2023, 14:00 

Kungaexperten Herman Lindqvist berättar för Svensk Damtidning om kungens och drottning Silvias relation – efter 47 år som gifta.

Annons

Kungen och drottning Silvia är man och hustru – men också arbetskollegor. Dagligen jobbar de sida vid sida för att representera Sverige, samtidigt som de har ett privatliv med barn och barnbarn.

Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!Brand logo
Titta in på Drottningholm – så bor kungen och Silvia!

Kungaparet lever ett annorlunda liv, på flera olika sätt. När barnen var små, och kungen och drottningen var ute och reste för att skapa goda relationer till andra länder, kunde de inte vara så närvarande föräldrar.

– Men jag försökte vara närvarande genom att ringa hem och när vi kom hem på nätterna bar vi upp barnen så att de fick vara nära oss. Men visst var det svårt, det tror jag alla föräldrar kan känna igen, har Silvia sagt till Svenska Dagbladet.

Annons
Drottning Silvia, kungen, prinsessan Madeline, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip
Kungaparet lever ett annorlunda liv, på många olika sätt. När barnen var små kunde kungen och drottning Silvia inte alltid vara så närvarande föräldrar som de önskade.

Kungens fina kärleksgest

I samband med det kungliga superåret, som markerar kungens 50 år på tronen, har kungen och drottningen rest runt i Sverige och synts vid varandras sida flera gånger den senaste tiden.

De är vana vid kamerans fotoblixtar. När de vet att det fotograferas brukar de se till att hålla ett visst avstånd till varandra, ett tecken på att de är där för att utföra sina kungliga uppdrag.

Även om deras generation inte är alltför bekväma med att visa diverse kärleksbetygelser offentligt, händer det att kungen visar sin kärleksfulla sida. Ett sånt exempel var på Svenska akademiens högtidssammankomst 2019, när han på en bild sågs fatta Silvias hand.

Annons
Drottning Silvia och kungen, hand i hand
Kungen och drottning Silvia visar sällan kärleksgester offentligt, men när de anlände till Börshuset 2019, i samband med Svenska akademiens högtidssammankomst, sågs de hand i hand.

Silvia om första mötet med kungen

Förra året var det 50 år sedan de träffade varandra för första gången. Platsen var Olympiastadion i München och Silvia jobbade som värdinna och tog hand om alla VIP-personer på VIP-läktaren.

I periferin kände hon hur någon stirrade på henne genom en kikare. Några meter därifrån satt kungen och spanade in det som tre år senare skulle bli hans fru och drottning.

– Det var som att tiden stannade... Det var mycket märkligt. Jag tror att det var då som det sa klick, har Silvia sagt till Svensk Damtidning.

Annons

”De har en utmärkt relation”

Kungen bjöd ut Silvia på middag och 1976 var det dags att lova varandra evig tro och kärlek. Mötet i München blev startskottet för en livslång relation och kunglig resa tillsammans.

I dag har de varit gifta i 47 år. Kungaexperten Herman Lindqvist har följt kungaparet längs vägen, sett hur relationen utvecklats och hur den blomstrar än i dag.

– De är ju båda i en unik position och stöttar ju varandra så gott de kan. Vad jag förstår det har de en utmärkt relation, säger han till Svensk Damtidning.

Drottning Silvia och kungen
Kungaexperten Herman Lindqvist säger att kungen och drottning Silvia har en utmärkt relation.

Foto: TT

Annons