Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Victorias födsel – avslöjas 43 år senare!

14 jul, 2020, 15:00 
Victoriadagen 2020 – Kronprinsessan Victoria idag och nyfödd 1977
Hovet lyckades med sin listiga plan. Men var var egentligen kungen? Här är storyn om när Victoria föddes, berättad av en som var med!
Annons
Bebisextra! Så långa var våra prinsar och prinsessor när de föddesBrand logo
Bebisextra! Så långa var våra prinsar och prinsessor när de föddes

 

I dag är det exakt 43 år sedan kronprinsessan Victoria kom till världen – och allra först med att nosa rätt på nyheten var Barbro Hultman, legendarisk journalist som då var reporter på tidningen Vecko-Journalen.

– Jag brukar skriva det till Victoria, när jag skickar mina födelsedagskort till henne: Det var jag som var först med nyheten om att hon var född! ler Barbro.

Victoriadagen 2020 – Barbro Hultman om dagen när Victoria föddes
Barbro Hultman minns en alldeles speciell dag.

– Det här var ju på den gamla goda tiden när hovet lämnade ut ett klart datum. Nedkomsten var beräknad till den 15 juli och Victoria föddes på kvällen den 14:e. Så jag hade något att gå på!

Annons

Dags för Victoriadagen 2020

Victoriadagen 2020 – Kronprinsessan Victoria nyfödd 1977
Första pressbilden på kronprinsessan Victoria, trygg i mamma drottningens famn.

Den 14 juli är ju också Frankrikes nationaldag och franska ambassaden i Stockholm bjöd som vanligt på traditionsenlig buffé och fest. Hovets dåvarande informationschef Jan Mårtenson och Vecko-Journalens chefredaktör Börge Bengtsson satt vid samma bord när Jan plötsligt fick ett samtal. Det var hans dåvarande assistent Elisabeth Tarras-Wahlberg som viskade att drottningen hade åkt in till BB.

Victoriadagen 2020 – Elisabeth Tarras-Wahlberg 1979.
Elisabeth Tarras-Wahlberg fintade bort pressen.

– Men Jan var fenomenal på att hålla masken och Börge anade ingenting, minns Barbro, som ändå började lägga ihop två och två. Några timmar tidigare hade hon kört förbi slottet och sett kungen hoppa in i sin bil.

Annons

– Han lär ha åkt ut till varvet vid Djurgårdsbron och fixat med sin båt tillsammans med några av grabbarna i vänkretsen.

Samtidigt sågs drottningen, mycket höggravid, ute på en promenad tillsammans med sin mamma Alice Sommerlath.

Och sedan gick det fort. Väldigt fort. Barbro Hultman säger att det finns uppgifter om att kungen faktiskt inte hann fram i tid för att se sin dotter komma till världen. På pressträffen några timmar senare ställde hon frågan till förlossningsläkaren, professor Ulf Borell: ”Och var befann sig kungen?” Och fick det luddiga svaret:

– Han fanns i närheten.

Victoriadagen 2020 – Ulf Borell och Elisabeth Tarras-Wahlberg den 14 juli 1977 när kronprinsessan Victoria föddes.
Professor Ulf Borell och Elisabeth Tarras-Wahlberg, natten när allting hände.

Att det blev just Barbro Hultman som blev först med nyheten att Victoria var född var resultatet av ett envist journalistiskt arbete.

Annons

– Jag hade ringt och ringt till Elisabeth Tarras-Wahlberg i flera veckor, och ställt samma fråga varje gång: ”Har det hänt något?” Men nu sa hon plötsligt JA! Så jag kastade mig i bilen och åkte till Karolinska. Förlossningen låg på baksidan och när jag kom dit fick jag syn på en taxi som stannade precis utanför ingången. Taxichauffören klev ut med en bukett blommor och jag sprang som en tok rakt genom snöbärsbuskarna för att hinna fram och fråga vem som skulle få dem. Och då sa han: Men vet du inte att vi har fått en prinsessa?!

Bingo!

– Förmodligen var det kungen själv, eller några av hans vännner, som hade ordnat fram blommorna, för det var ju nästan midnatt och det var inte en enda blomsteraffär som var öppen.

– Men trots att jag gjorde mitt livs scoop, kunde jag inte använda det – min tidning skulle ju inte komma ut förrän flera dagar senare. Men Vecko-Journalen och Expressen hade ett samarbete så jag gav nyheten till dem. Expressen hade chansat och gjort löpet på att det blivit en prins. Men nu hann de ändra.

Annons

– Sen gick jag gick runt till alla reportrar som väntade på presskonferensen och sa ”Vad roligt att det blev en prinsessa!” och de bara tittade ointresserat på mig. Men det var ju sanningen!

Kronprinsessan Victorias födelse – så gick det till

Victoriadagen 2020 – Kronprinsessan Victoria 1977
Victoria föddes klockan 21.45, en förlossning ledd av professor Ulf Borell och barnmorskan Maj-Lis Westling. ”Tänk att det är 43 år sedan! Det är ju inte klokt” säger Barbro Hultman.

I det här läget var det heller ingen som anade att man planerade att ta hem drottningen och nyfödda Victoria till Stockholms slott efter bara några timmar.

– Det var ganska djärvt ska du veta, på 1970-talet var det inte alls vanligt att man skickade hem förstföderskor så fort, säger Barbro.

Annons

Presskonferensen skulle börja klockan ett på natten och medan hela pressuppbådet satt där och väntade så kunde drottningen, baby Victoria och pappa kungen lämna Karolinska utan att bli upptäckta. Och det var ju en fint som var noga uträknad av hovet.

Victoriadagen 2020 – Kronprinsessan Victoria nyfödd 1977
Victorias första möte med media. Här hade hon hunnit bli en månad gammal.

Dagen därpå var det Te Deum i Slottskyrkan klockan 10.00, och dessförinnan höll kungen konselj där han meddelade att hans nyfödda dotter skulle få namnen Victoria Ingrid Alice Désirée och bli hertiginna av Västergötland.

Annons

– Jag kommer aldrig glömma när kungen kom gående där i kyrkgången, han såg så oerhört lycklig ut. Det var rörande att se hur stolt han var, säger Barbro Hultman.

Victoriadagen 2020 – Kungen, prinsessan Désirée och Marianne Bernadotte vid Te Deum dagen efter Victorias födelse
En mycket lycklig pappa. Till vänster Marianne Bernadotte och till höger prinsessan Désirée.

Men detta var en minnesvärd dag även på andra sätt:

– Ja det var nog århundradets kallaste julidag! En av fotograferna hade faktiskt vargpäls!

Victoriadagen 2020 – Tord Magnuson och prinsessan Christina på väg för att titta på nyfödda Victoria 1977.
Tord Magnuson och prinsessan Christina i isvindarna (med sin nyfödde son i babyliften) på väg för att titta på Victoria.

Foto: TT, Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna.

Annons