Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Victorias smycke – dolda budskapet

21 sep, 2023, 14:45 
Louise Wibergh Lenti
Kronprinsessan Victoria Finland

Under kronprinsessan Victoria och prins Daniels besök i Finland bar hon smycket som innefattas av en stor symbolik.

Annons
Victorias fina gest under viktiga besöket – hemligheten bakomBrand logo
Victorias fina gest under viktiga besöket – hemligheten bakom

Det var ett hejdundrande varmt välkomnande kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick på deras besök i Finland under torsdagen. Folket och journalisterna sprack upp i stora leenden när kronprinsessparet anlände och det var finsk liverapportering från besöket stora delar av dagen.

En uppmärksam journalist på kvällstidningen Ilta-Sanomat noterade Victorias vackra brosch som hon bar dagen till ära. Det är inte vilken brosch som helst. Victoria har burit den vid besök i Finland tidigare och den har ett starkt budskap.

Betydelsen bakom Victorias brosch

Broschen kallas ”Voice of a Woman” och kommer från det finska märket Kalevala. Kollektionen som broschen tillhör kallas ”The Dream”, skapad av Kirsti Doukas, och symboliserar 100 år av banbrytande jämlikhet. Doukas kombinerade spröda delikata element med en stark struktur, toppat med en harmonisk blå topaz vilket resulterade i broschen som Victoria bär.

Annons

Den finska smyckesåterförsäljaren Laatukoru beskriver broschen på sin hemsida:

”With its delicate strength, the Dream speaks of the courage of the individual that, when brought together, can change the world.”

Broschen kostar 270 euro vilket motsvarar ungefär 3225 kronor.

En återkommande symbol

Denna vackra symbol för starka kvinnor, gemenskap och jämlikhet tycks vara populär då den burits av fler välkända ansikten. Drottning Sonja i Norge sågs bära broschen på ett besök i Finland tillsammans med kung Harald under 2016.

Även den finska presidentfrun Dr. Jenni Haukio bar smycket i samband med att Donald Trump och Melania Trump besökte Helsingfors 2018. Även om klänningen hon bar var fylld av mönster kunde den uppmärksamme se att hon bar sin brosch.

Dr. Jenni Haukio, drottning Sonja
Den populära broschen på Dr. Jenni Haukio bredvid Melania Trump 2018 och på drottning Sonja 2016.

Foto: TT

Annons