Scenerna väcker ilska: "Så respektlöst mot Victoria!"

Scenerna väcker ilska: "Så respektlöst mot Victoria!"

Kronprinsessan Victoria firades med en direktsänd tv-konsert. Men alla är inte nöjda med hur sändningen sköttes.
Har du koll på snackisarna från Victoriadagen?
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria såg ut att njuta storligen av sitt födelsedagsfirande i Borgholms slottsruin. Den nyblivna 43-åringen diggade med i musiken och log brett mest hela tiden.

Men alla tv-tittare var inte lika nöjda. På de sociala medierna kunde man se att flera reagerade på att Victoria blev duad vid ett par tillfällen under kvällen.

Kronprinsessan Victoria – orden väcker ilska

kronprinsessan Victoria allvarlig

Kronprinsessan blev duad – är det okej?

Det här var inget Victoria själv misstyckte kring, inte som hon visade i alla fall. Men skribenten och debattören Henrik Scheutz var så upprörd att han skrev en insändare till Göteborgs-Posten.

“Det borde vara angenämt att se firandet av Kronprinsessan Victoria, men nästan varje år blir jag förskräckt över att någon eller några får för sig att dua henne”, skriver Henrik i texten.

“Det är obegripligt hur man kan komma på tanken att dua kungligheter, att sjunka så djupt i respektlöshet. Givetvis är det endast de allra närmaste som kan göra det. Övriga tilltalar henne förstås ‘kronprinsessan’ eller ‘ers Kungliga Höghet’. Jag hoppas sannerligen att vi slipper detta i fortsättningen.”

“Blir så upprörd och frustrerad”

Det är ingen överdrift att påstå att Henrik brinner för frågan. Svensk Dam har intervjuat Henrik tidigare i år om just detta – hur han känner när någon i kungafamiljen blir duad i tv.

– Jag blir så upprörd och frustrerad. Det borde vara en självklarhet att man säger till om någon duar en kunglighet. Man undrar ju hur vår kungafamilj reagerar när de utsätts för samma sak. De håller god min, men de borde bli upprörda och indignerade. Utanför Norden hade varit otänkbart att det här skulle inträffa, sa Henrik då.