Bilderna på Ari får mamman att börja gråta

Skavlan var ett program Ari Behn själv gärna ställde upp i. Nu går hans föräldrar ut och talar i programmet.

De lever just nu i ett totalt mörker, Ari Behns föräldrar. Men de vill även hjälpa andra som lever med psykisk ohälsa att känna stöd, att de inte är ensamma. Därför ställer nu Marianne Behn och Olav Bjørshol upp i en intervju i programmet Skavlan. Att de valde just detta norsksvenska program är naturligt, Fredrik Skavlan var en av Ari Behns goda vänner.

I programmet väljer de att prata öppet och vackert om både sorgen efter Ari, men även om den kärleken de kände till sonen.

Ari Behns mamma i Skavlan

Marianne blir väldigt känslosam under intervjun i Skavlan. Foto: SVT

Mamma Marianne berättar om hur hon och Olav har valt olika sätt att tackla förlusten.

– Vi har olika rytmer i sorgen, vi är olika individer. Jag är glad att jag tänkte så från början, säger Marianne.

Vid ett tillfälle under intervjun börjar Marianne att gråta. Det inträffar när hon beskriver hur det känns att se bilder på Ari som barn, vilket även drabbar pappa Olav hårt, kan man se i tv-sändningen.

– Man tänker på alla fina saker vi har delat tillsammans. Det är en lindring. Det har betytt mycket, säger Marianne.

Marianne vittnar också om att den värsta sorgperioden tack och lov verkar vara över för hennes del. Hon, och resten av Aris familj, börjar hitta tillbaka till vardagen.

– Naturen har varit en helande kraft för mig. Och jag har blivit påmind om att ta vara på barnen vi har kvar, och barnbarnen, säger hon.

Höll tal under Aris begravning

Det var på juldagen 2019 som deras son, tillika prinsessan Märtha Louises exmake, valde att ta sitt liv. Familjen valde att gå ut med dödsorsaken för att slippa spekulationer och sedan dess har de varit öppna med sin sorg. De valde även att hålla ett gemensamt tal till honom under begravningen, en begravning där även Fredrik Skavlan medverkade. Denna gång, när Marianne, Olav och Fredrik Skavlan ses igen visar föräldrarna än en gång vilken otrolig styrka de har som orkar tala om den tragedi som nyligen drabbat dem.

Du kan se hela programmet av Skavlan på SVT 1 klockan 21.00 på fredag den 24 januari, samt på SVT Play.