Se bilden! Victorias och Daniels privata besök på Dramaten

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på Dramaten privat och såg Linje Lusta.

Victoria och Daniel hade en riktig helkväll i går. Tillsammans med två vänner såg de Dramatens mest hyllade pjäs just nu. Landets nationalscen har haft ett turbulent år men har nu vidtagit åtgärder och får återigen kungligt besök.

– De var här privat, med två vänner, och de såg vår megasuccé Linje Lusta, som går för utsålda hus på Lilla Scenen just nu, säger Lena Törner som är pressansvarig på Dramaten till Svensk Damtidning.

– Efteråt träffade de ensemblen backstage, det blev ett engagerat samtal om utsatthet och psykisk ohälsa, och om teater som lyfter. Det var ett fint möte i köket bakom Lilla Scenen. Och så tog vi en gruppbild förstås med hela ensemblen.

Victoria och Daniel backstage på Dramaten med ensemblen från Linje Lusta.

Victoria och Daniel backstage på Dramaten med ensemblen från Linje Lusta.

Får ni signaler i förväg innan ni får kungligt besök?

– Ja, det får vi ju alltid. Men i det här fallet var de här helt privat. Sedan bjuder vi in dem regelbundet också, som vid Ingmar Bergman-festivalen i fjol.

Och hur ofta händer det att ni har någon ur kungafamiljen på plats?

– Nästan alltid någon gång per säsong. Det är ju deras teater – och vår, och hela Sveriges! Förra våren var ju kronprinsessan och prins Daniel till exempel och såg Påklädaren med Sven-Bertil Taube.

Sedan kronprinsessan var på plats vid Ingmar Bergman-festivalen i fjol så har det dock stormat kring Dramaten. Det var i samband med att dokumentären ”Älska mig för den jag är” om Josefin Nilsson visades på SVT i mars som det blåste upp till storm. Dåvarande teaterchefen Eirik Stubø avgick och ersattes av Maria Groop Russel. Sedan dess har åtgärder vidtagits, och nu var Victoria och Daniel alltså tillbaka i publiken.

Kronprinsessan Victoria vid Bergman-festivalen förra året, här med förre Dramaten-chefen Eirik Stubø.

Kronprinsessan Victoria vid Bergman-festivalen förra året, här med förre Dramaten-chefen Eirik Stubø.

Hovet: Så tyckte Victoria och Daniel om Linje Lusta

Att kronprinsessparet hade en mycket speciell teaterupplevelse i går kväll bekräftas också av hovets informationschef Margareta Thorgren.

– De tyckte att föreställningen var mycket bra! säger hon till Svensk Damtidning.

Hur ofta går Kronprinsessparet på teatern?

– Regelbundet. De försöker alltid hinna med olika kulturella aktiviteter, i mån av tid.

Linje Lusta på Dramatens Lilla Scen.

Linje Lusta på Dramatens Lilla Scen.

Tennessee Williams klassiska mästerverk Linje Lusta hade urpremiär på Broadway 1947 och handlar om Stellas och Stanleys passionerade och turbulenta äktenskap. Dramatens uppsättning hade premiär på Lilla Scenen i våras.

Stefan Larsson har regisserat och det är Livia Millhagen som spelar Blanche, Rebecka Hemse som gör Stella och Danilo Bejarano som har rollen som Stanley. Uppsättningen har hyllats av recenscenterna. ”Febrigt, nervigt och sorgligt” skrev Expressen efter premiären och Dagens Nyheter kallar uppsättningen för ”ett mindre mirakel” och ”en av de bästa Dramatenföreställningarna på många år”.

Livia Millhagen som gör rollen som Blanche i Dramatens uppsättning av Linje Lusta.

Livia Millhagen som gör rollen som Blanche.

Så här skriver Dramaten om pjäsen:

Stella har gift ner sig med arbetaren Stanley Kowalski. Äktenskapet är passionerat och konfliktfyllt – men Stella verkar trivas. Men så dyker systern Blanche plötsligt upp, med sina känsliga nerver och överklassmanér. Trots att Blanche själv är utblottad och har förlorat familjens vackra herrgård, döljer hon inte besvikelsen över systerns enkla livsstil och val av make. Stanley svarar med att göra allt han kan för att bryta ner och kasta ut henne.

Foto: Kungliga Dramatiska Teatern, TT