Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Se bilderna! Allt om drottning Silvias juveler

22 dec, 2018, 11:38 
Hur känns det att bära 528 briljanter på huvudet? Och vilken tiara är det egentligen som har reseförbud? Så här inför 75-årsdagen gläntar vi på locket till drottningens juvelskrin.
Annons

Drottning Silvias safirer är berömda, lätta att bära och kanske vackrast i hela det kungliga Europa. Diademet har 9 djupblå safirer, och halsbandet 15 safir-rosor och 9 kläppar – det blir 33 super-safirer totalt. Allt inramat av briljanter.

Drottning Silvia i de Leuchtenbergska safirerna.
– Det är helt magnifikt, och inte alls så tungt, säger drottningen om safirdiademet. Och att hon kan bära det är tack vare 16-åriga prinsessan Joséphine av Leuchtenberg. Hon var barnbarn till kejsar Napoleons första fru och hade med sig safirerna när hon kom hit för att gifta sig med Sveriges kronprins Oscar.

Sedan finns det förstås juvelproblem som nästan bara drabbar drottningar. Som hur man reser med sin tiara till exempel!

Men de Leuchtenbergska safirerna är på drottning Silvias sida.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det är väldigt praktiskt och lätt att transportera eftersom det är platt. Alla andra diadem är ganska komplicerade att ha med sig, berättade hon i dansk tv för några år sedan.

Annons

Dessutom har detta safirdiadem en annan stor fördel: det är ledat i elva delar och går att forma exakt efter drottning Silvias huvud.

– Så man kan ha det både öppet och stängt, och bära det som både krona och diadem.

Ametistgarnityret:

Här gör drottning Silvia entré i sina 213 år gamla ametister. De är stora och violetta. Och runtom gnistrar flera hundra briljanter i det

kungliga strålkastarljuset. En gång tillhörde de kejsar Napoleons fru Joséphine.

Kamédiademet:

Det händer inte så ofta – men ibland får vi fortfarande se drottningen i kamédiademet, som ägs av kungen privat. De sju stora kaméerna är inramade av skimrande pärlor och rött guld. Och det ligger fortfarande i samma schatull av röd marokäng som när det var nytt – för 209 år sedan.

Annons

Det brasilianska diademet:

Drottning Silvia i det brasilianska diademet.
Visst ser det naturligt ut, och lätt? Men den här tunga tiaran kräver nackmuskler.

Visst är drottning Silvia privilegierad som kan välja mellan så många diadem och som får chansen att bli så makalöst vacker i dessa juveler. Men att gå omkring med det magnifika brasilianska diademet fastnålat i håret är en utmaning även för ett drottningproffs som Silvia.

– Det är tungt och dessutom rör det på sig. Så det är svårt att fixera! Jag bär det bara vid oerhört speciella tillfällen och jag tar aldrig med det utomlands.

Som tur är, är det ledat och går att forma exakt efter formen på just hennes huvud.

Ädeltopaserna:

Drottning Silvia i sina ädeltopaser och drottning Sofias diadem.
Glammigast i hela smyckeskrinet.

De glittrande ädeltopaserna kan vara drottningens glammigaste smycken. De är rosa, de är ryska – och de är från 1804! Kungens mamma prinsessan Sibylla älskade dem också och när hon ville ha något matchande att ha i öronen, så gjorde hovjuveleraren örhängen av halsbandets yttersta kläppar.

Annons

Närmast hjärtat bär drottningen också miniatyrporträttet av kungen. Det sitter i en briljantinfattad ram, på en serafimerblå sidenrosett.

Prinsessan Sibyllas diadem:

Drottning Silvia i Prinsessan Sibyllas diadem som tillhör kungen privat.
De här dallrande briljanterna är tillverkade år 1904 hos den brittiska hovjuveleraren Garrard. Idag är det ett av de diadem som tillhör kungen privat.

Detta är en skön kontrast till drottningens tungviktar-diadem. Prinsessan Sibyllas diadem är nätt och lätt och sirligt. Och därmed också skönt att bära. Kungens farmor fick det i bröllopspresent av sina föräldrar när hon gifte sig år 1905 och så småningom ärvde kungen det efter sin mamma Sibylla.

Ädeltopaserna och drottning Sofias diadem:

Det är flera tusen stenar som glittrar i drottning Silvias juveler. Bara här, på Drottning Sofias diadem, sitter det 528 briljanter infattade i silver och guld. Men det har sina utmaningar: Höjden – 9,3 centimeter. Och den stela formen. Risken är rätt stor att den här tiaran skulle kunna skava. Men drottningen har tur, Sofia-diademet passar hennes huvudform perfekt, så den är skön att bära – i alla fall för henne.

Annons

Rubindiademet:

Det händer att drottningen artighets-stylar sina smycken. Så när hon åkte till Danmark i våras för att fira kronprins Frederik hade hon sina Danmarksröda rubiner i bagaget. Kungens farmor fick dem i bröllopspresent när hon gifte sig med Gustaf VI Adolf år 1905.

Visste du att…

  • Juvelerna förvaras i supersäkra kassaskåp på Stockholms slott. Drottning Silvia kan välja fritt bland smyckena, men de tillhör de Bernadotteska familjestiftelserna. Och det betyder att de aldrig kan skingras genom arv – de stannar alltid kvar i den regerande kungafamiljen.
  • Drottningen har sex diadem att välja på – men några har reseförbud.
  • Det är bara kaméerna och prinsessan Sibyllas diadem som kungen äger privat.

Läs mer:

Foto: Kungahuset.se/Anna-Lena Ahlström, IBL, TT

Annons