Se bilderna på när kronprins Haakon dyker efter andras skräp

Kronprins Haakon

Kronprins Haakon dök bokstavligen upp från havsbotten utanför Sjöstrand i Asker med solglasögon och snorkel. Föremål han inte hade på sig utan hittade under ytan.– Det finns så mycket skräp i våra vatten, sade Haakon medan han tog av sig dykardräkten.
Kronprins Haakon

Det finns en hel del skräp på havsbotten. Det vet Norges kronprins Haakon efter sitt äventyr. Här på bilden ser vi Fredrik Myhre från miljöorganisationen WWF, som dök med kronprinsen. Och visst fick de napp!

Under vattnet utanför Sjöstrand hittade de plastpåsar, plastflaskor, engångsbestick, golfbollar, ett par solglasögon och en snorkel.

– Det finns mycket sommartid som människor har lämnat på stranden eller tappat från bryggan där ute, sade Haakon.

Kronprins Haakon
Haakon dyker

Kronprins Haakon vill förhindra nedskräpning

Över hela världen hamnar enorma mängder skräp i havet varje minut. Mängden plast per minut beräknas vara 15 ton.

– Naturligtvis är detta inte hållbart, säger Haakon. Han anser att det är viktigt både att förhindra att plast kommer in i havet och att rensa upp det som redan finns.

– Själva dyket gick ganska bra, sade kronprinsen när han träffade pressen efter att ha kommit i land.

Haakon

Kronprins Haakon pratade om de omfattande miljöproblem, som drabbar havsområden runt om i världen.

Fick upp skräp

– Havet har värde i sig, men också stort värde för oss människor. Samtidigt vet vi att havet är under intensiv förgiftning av utsläpp, sade kronprins Haakon efter det att han och Myhre hade gått igenom “sopfångsten”.

Plastavfall och mikroplast i havet har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Men detta är bara ett av ett antal miljöproblem som påverkar världens hav.

– Plast och föroreningar är en sak. Dessutom har du överfiske, försurning och uppvärmning av havet, påpekade kronprinsen för Dagsavisen.

Försurningen påverkar växter och djurarter

Global uppvärmning sker både onshore och offshore, och konsekvenserna kan vara katastrofala för många arter. En stor del av arterna i havet lever på eller i närheten av tropiska korallrev, och forskare fruktar att nästan alla dessa rev kommer att dö om uppvärmningen överstiger 2 grader.

Försurningen, som påverkar både koraller, skaldjur och många andra arter med skal och plattor, beror på att havet absorberar mycket av CO2 från förbränning av fossilt bränsle. 

– Vi ser att havet är under press och har dålig hälsa. Vi måste göra det under kommande generationer, berättade kronprins Haakon för Dagsavisen.

Foto TT

Haakon dyker

Här kan ni se en helt ny film, där kronprins Haakon berättar om upplevelsen under vattnet!

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: