Se den coola designkrocken hemma hos Mary och Frederik!

Se den coola designkrocken hemma hos Mary och Frederik!
Oj, en glimt in i det allra heligaste – Marys och Frederiks jättelika privatvåning! Se bilderna från köket och mingelrummet här!
Annons

4 500 kvadrat­, 212 lampor och 22 toaletter. Samt konst för miljoner. Ja, där har ni det – Marys och Frederiks hem i 1750-talspalatset Frederik VIII:s Palæ på slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Detta är deras mest privata sfär och det är aldrig öppet för danska folket, även om några av paradrummen förstås används för representation. Men nu har Mary och Frederik bestämt sig för att dela med sig av några unika glimtar. Under de närmaste dagarna kommer kronprins Frederik att guida runt, och visa upp ett nytt rum varje dag. Fem rum allt som allt – och han börjar här, i detta mingelvänliga paradrum i dansk empir, en klenod från 1828.

Annons
Miriam Bäckströms nya moderna gobeläng hemma hos Mary och Frederik på Amalienborg.
Skulle du vilja mingla här inne?

Men kolla in den coola krocken! För på väggarna sitter sedan några månader tillbaka en extremt modern vävd gobeläng. Och det står dessutom en svensk kvinna bakom verket.

Annons

Hyllade konstnären och fotografen Miriam Bäckström har skapat digitala bilder som sedan har omformats till vävda tapeter. En minst sagt knivskarp kontrast mot det målade stuckaturtaket, de stora ljuskronorna och golvtiljorna i pommersk furu.

– Det här rummet kan kanske verka lite våldsamt och förvirrande vid första anblicken, och man blir lite överrumplad av det. Samtidigt märker man att man står omgiven av en elektrisk storm, säger kronprins Frederik själv i den här videon på danska kungahusets Facebook-sida:

Reaktionerna på sociala medier är dock blandade:

– Som om empiren blivit framhävd ännu mer, skriver någon i kommentarsfältet, medan andra ställer sig mer tveksamma:

– Ja, ursäkta men vackert är det inte. Det är då tur att de har många rum…

Annons

Och där kommer vi fram till nästa etapp på kronprinsens lilla rundtur: köket.

Marys och Frederiks kök på Amalienborg.
Marys och Frederiks privata kök.

Där har danska konstnären Kathrine Ærtebjerg skapat sagostämning på väggarna. Hör kronprinsen berätta här:

Och Svensk Damtidnings Johanna Lejon har faktiskt varit där! Hur var det, Johanna?

– Det är ju väldigt öppet, och ett väldigt socialt kök. Man ska inte bara vara där för att laga mat, utan för att umgås. Och det känns lekfullt med de här motiven på väggarna. Jag kan tänka mig att barnen älskade att äta där när de var mindre.

Annons

– Lyxigt är det ju förstås, men känslan är ändå att själva köket är ganska vanligt, mitt i den här ståtliga palatsmiljön. Diskmaskinerna var till exempel svenska, från Electrolux!

Mary och Frederik hemma på Amalienborg.
I nio år har Mary och Frederik haft sin fasta punkt i detta 1700-talspalats. De flyttade in hösten 2010, precis innan tvillingarna föddes.

Konsten hemma hos Mary och Frederik

Danmarks kronprinsfamilj lever sitt vardagsliv omgivna av modern konst och det är inte mindre än elva konstnärer som har varit delaktiga i utsmyckningen av deras rokokopalats: Olafur Eliasson, Signe Guttormsen, Morten Schelde, John Kørner, Eske Kath, Kathrine Ærtebjerg, Kasper Bonnén, Tal R, Erik A. Frandsen, Jesper Christiansen och så svenska Miriam Bäckström.

Miriam Bäckström.
Miriam Bäckström.

 

Annons

Foto: Kongehuset och TT.

Video: Kongehuset.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Se den coola designkrocken hemma hos Mary och Frederik!”

 1. Henriette skriver: 10 juli, 2019

  Det är inte deras privata kök. Det är ett kök som ligger i representations delarna av slottet och används vid olika arrangemang.


 2. T skriver: 10 juli, 2019

  Väldigt märkliga val man gjort i rummen. Vanligtvis får man en kick av modiga kontraster men här är man bara frågande hur de tänkte.


 3. konsttanten skriver: 11 juli, 2019

  Ja, jag minglar gärna!! Frederik och Mary visade nyinköpt mkt bra konst för flera år sedan, och nu igen…trevligt. Gillar Miriam Bäckströms väggar, hon har utvecklats må jag säga!
  Hellre få stora verk, än en massa mindre, vilket blir oroligt.


 4. Birthe Vejrum skriver: 11 juli, 2019

  Det er et såkaldt anretterkøkken, og når Johanna Lejon har været der på seightseeing i forbindelse med fremvisningen af det færdig retaurerede slot sommeren 2010 for danskerne – så blev de mange millioner, det kostede tilgivet og glemt – så ligger det i forbindelse med en af de store spisesale.
  Men alle rummene bruges dagligt, også af børnene.


 5. Karin eller kanske Nirak skriver: 11 juli, 2019

  Jag gillar mycket av det jag ser och det skulle se fantastiskt ut i ett modernare hus, här känns det tyvärr väldigt malplacerat. Tur att smaken är som baken och huvudsaken är ju att familjen är nöjd med sitt hem.


 6. Birthe Vejrum skriver: 11 juli, 2019

  I slottets kælder ligger det store køkken med italiensk komfur/spis, hvor al mad både til fester og hverdag fremstilles = et moderne restaurationskøkken. (
  Ved fester bringes maden op til anretterkøkkenet, hvor den kan holdes varm/kold til den lægges op på serveringsfadene). Gulvet her er belagt med linolium,i resten af kælderen er det røde ølandssten.
  Kronprinsparrets private køkken ligger i den øverste private del af slottet med udgang til skjult terrasse. Her spises der morgenmad + Mary ordner børnenes madpakker.
  Renoveringen kostede 183 millioner danske kroner. Den moderne kunst blev betalt af Real Dania Fonden.


  1. josefin skriver: 12 juli, 2019

   Tack Birthe!
   Hoppas Frederik ordnar nágot matpaket han ocksa.


 7. Minna skriver: 12 juli, 2019

  Och Mary och Frederik lagar mat Tillsammans.Tror inte


  1. Eva M skriver: 14 juli, 2019

   Minna där har du fel. Dom lagar mat tillsammans ibland med barnen. Detta har visats på Dansk TV.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar