Se den coola designkrocken hemma hos Mary och Frederik!

Se den coola designkrocken hemma hos Mary och Frederik!
NU GRATIS

Marys och Frederiks privata kök.

Oj, en glimt in i det allra heligaste – Marys och Frederiks jättelika privatvåning! Se bilderna från köket och mingelrummet här!

4 500 kvadrat­, 212 lampor och 22 toaletter. Samt konst för miljoner. Ja, där har ni det – Marys och Frederiks hem i 1750-talspalatset Frederik VIII:s Palæ på slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Detta är deras mest privata sfär och det är aldrig öppet för danska folket, även om några av paradrummen förstås används för representation. Men nu har Mary och Frederik bestämt sig för att dela med sig av några unika glimtar. Under de närmaste dagarna kommer kronprins Frederik att guida runt, och visa upp ett nytt rum varje dag. Fem rum allt som allt – och han börjar här, i detta mingelvänliga paradrum i dansk empir, en klenod från 1828.

Miriam Bäckströms nya moderna gobeläng hemma hos Mary och Frederik på Amalienborg.

Skulle du vilja mingla här inne?

Men kolla in den coola krocken! För på väggarna sitter sedan några månader tillbaka en extremt modern vävd gobeläng. Och det står dessutom en svensk kvinna bakom verket.

Hyllade konstnären och fotografen Miriam Bäckström har skapat digitala bilder som sedan har omformats till vävda tapeter. En minst sagt knivskarp kontrast mot det målade stuckaturtaket, de stora ljuskronorna och golvtiljorna i pommersk furu.

– Det här rummet kan kanske verka lite våldsamt och förvirrande vid första anblicken, och man blir lite överrumplad av det. Samtidigt märker man att man står omgiven av en elektrisk storm, säger kronprins Frederik själv i den här videon på danska kungahusets Facebook-sida:

Reaktionerna på sociala medier är dock blandade:

– Som om empiren blivit framhävd ännu mer, skriver någon i kommentarsfältet, medan andra ställer sig mer tveksamma:

– Ja, ursäkta men vackert är det inte. Det är då tur att de har många rum…

Och där kommer vi fram till nästa etapp på kronprinsens lilla rundtur: köket.

Marys och Frederiks kök på Amalienborg.

Marys och Frederiks privata kök.

Där har danska konstnären Kathrine Ærtebjerg skapat sagostämning på väggarna. Hör kronprinsen berätta här:

Och Svensk Damtidnings Johanna Lejon har faktiskt varit där! Hur var det, Johanna?

– Det är ju väldigt öppet, och ett väldigt socialt kök. Man ska inte bara vara där för att laga mat, utan för att umgås. Och det känns lekfullt med de här motiven på väggarna. Jag kan tänka mig att barnen älskade att äta där när de var mindre.

– Lyxigt är det ju förstås, men känslan är ändå att själva köket är ganska vanligt, mitt i den här ståtliga palatsmiljön. Diskmaskinerna var till exempel svenska, från Electrolux!

Mary och Frederik hemma på Amalienborg.

I nio år har Mary och Frederik haft sin fasta punkt i detta 1700-talspalats. De flyttade in hösten 2010, precis innan tvillingarna föddes.

Konsten hemma hos Mary och Frederik

Danmarks kronprinsfamilj lever sitt vardagsliv omgivna av modern konst och det är inte mindre än elva konstnärer som har varit delaktiga i utsmyckningen av deras rokokopalats: Olafur Eliasson, Signe Guttormsen, Morten Schelde, John Kørner, Eske Kath, Kathrine Ærtebjerg, Kasper Bonnén, Tal R, Erik A. Frandsen, Jesper Christiansen och så svenska Miriam Bäckström.

Miriam Bäckström.

Miriam Bäckström.

 

Foto: Kongehuset och TT.

Video: Kongehuset.