Se filmen! Från allvar till skratt med kungen i Göteborg

Se filmen! Från allvar till skratt med kungen i Göteborg

Just nu pågår mässan Trä & Teknik i Göteborg. Kung Carl XVI Gustaf har ett starkt engagemang vad gäller skog och miljö. Det bevisade han genom att på eget initiativ besöka mässan under tisdagen för att ta del av industrins senaste innovationer, banbrytande arkitektur och moderna produktionslösningar.

Programmet inleddes med att kungen höll ett invigningstal. Därefter gick han runt och besökte de olika utställarna.

– Vi är mycket glada över kungens besök och starka engagemang för en levande skogsindustri och hållbara lösningar, sade Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan, i ett uttalande.

Kungen under mässan Trä & Teknik.

Kungen under mässan Trä & Teknik.

Den kungliga närvaron ger en spinoff-effekt och gör  att fokuset på träindustrin, på skogen och klimatet höjs. Det inspirerade många utställare att regenten fanns på plats och ställde frågor, menade mässansvarige Stefan Sundqvist.

Mässan Trä & Teknik är Nordens ledande mässa för träindustrin och samlar över 200 utställare från olika branscher som skogsbolag, sågverk, möbelsnickeri, byggnadsföretag och forskare. Årets evenemang på Svenska Mässan i Göteborg pågår till och med den 31 augusti.

– Det är jättebra att kungen visar intresse för träbranschen som är framtidens material. Det är helt rätt miljömässigt att använda sig av trä, dessutom är det vackert. Resursen är i princip oändlig om skogen bara vårdas, berättade marknadschef på Byskeföretaget Renholmen, Bernt-Ove Andersson, som tillsammans med andra branschrepresentanter även blev inbjuden att äta lunch tillsammans med kungen.

Men även en regent kan tappa koncentrationen under pågående uppdrag, och under en kort stund under besöket sneglade kungen intresserat bort mot ishockeyspelet som var uppställt på mässan. Men det fanns ingen tid att testa spelet. I stället var det full koncentration på vad de olika utställarna förmedlade.

Kung Carl Gustaf sneglar mot hockeyspelet.

Kung Carl Gustaf sneglar mot hockeyspelet.

I och med de många skogsbränderna i somras har Carl Gustaf följt utvecklingen noggrant.

– Min familj och jag följer med oro händelseutvecklingen kring det stora antal bränder som härjar runtom i vårt land denna ovanligt varma och torra sommar, sade kungen i samband med bränderna. Vid mässan ställde kungen frågor kring hur mycket skog som hade brunnit och hur vi ska ta till vara det som brandhärjats.

Vår regent är miljömedveten och intresserad av skog och mark.

Vår regent är miljömedveten och intresserad av skog och mark.

Och kungen tycktes trivas under besöket. I Göteborg bröts allvaret plötsligt upp i ett leende vid flera tillfällen, något som klär vår regent.

Här kan ni se en film från när kungen invigde Trä & Teknik-mässan

Läs mer: Kungen om skogsbränderna

Foto: IBL, Stella pictures