Se kungaparets maxade program under resan till Irland

Se kungaparets maxade program under resan till Irland

Kungen och drottningen har blivit inbjudna till Irland och det är mycket som ska hinnas med under tre dagar. Programmet är proppfullt med allt ifrån seminarium om hållbart fiske till tjusiga middagar.

Denna veckan beger sig kungen och drottningen iväg till Irland för ett statsbesök. Senast kungaparet gjorde ett statsbesök på Irland var våren 1992. Det är president Michael D. Higgins som nu bjudit in både kungaparet och representanter från regeringen. Kungen och drottningen får sällskap av Margot Wallström, Anders Ygeman och Maja Fjaestad.

Bilden är från kungaparets senaste statsbesök på Irland. På bilden syns även Irlands dåvarande president Mary Robinson.

Bilden är från kungaparets senaste statsbesök på Irland. På bilden syns även Irlands dåvarande president Mary Robinson.

Fullspäckat schema

Kungen och drottningen anländer till Irland onsdagen den 22 maj och från och med att planet nuddar marken är det full aktivitet ända fram tills de åker tillbaka till Sverige igen. De möts av en välkomstceremoni utanför presidentens och hans fru Sabinas residens. Där bjuds det både på nationalsånger, militära hedersbetygelser och en trädplanteringsceremoni.

Ett av alla besök som ska bockas av under statsbesöket är det på Garden of Remembrance. Det är en trädgård i Dublin till minne av de som miste sina liv i den irländska frihetskampen. Där kommer kungen att göra en kransnedläggning.

President Michael D. Higgins med sin fru Sabina.

President Michael D. Higgins med sin fru Sabina.

Miljöfokus och Ölandsvibbar

Torsdagen och fredagen går i hälsans och klimatets tecken. Först deltar kungaparet vid ett seminarium om framtidens hälsofrågor. Därefter besöker de EirGrid som är ett statligt företag som utvecklar Irlands nationella elsystem och samarbetar med flera svenska företag som satsar på grön energi. Marine Institute i Galway får också kungligt besök. Institutet samordnar och främjar Irlands forskning och utveckling för att skydda den marina miljön. Med tanke på kungafamiljens intresse för hållbart fiske känns det som en perfekt programpunkt.

En av platserna som ligger i The burren.

En av platserna som ligger i The burren.

Sedan besöker kungen och drottningen en bondgård i nationalparken Burren där de får information om hur de arbetar för att bevara det unika Burren-landskapet. Vyerna i nationalparken liknar Alvarets karga landskap på Öland, så där kommer nog kungaparet verkligen känna sig som hemma.

En annan programpunkt som säkerligen får kungaparet att känna sig som hemma är mötet med de svenskar som är bosatta på Irland vid en mottagning på The Stephen’s Green Hibernian Club.

 

Foto: TT