Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Se Margrethes nya födelsedagsbilder som väcker frågor

14 apr, 2020, 19:00 
Drottning Margrethe 80 år - nya födelsedagsbilderna.
Drottning Margrethe fyller 80 – och den nya bilden har fått många att undra: Tänker hon lämna över till kronprins Frederik?
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

På torsdag fyller drottning Margrethe 80 år, och hade allt varit som vanligt så skulle kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria nu snart ha varit på väg till Köpenhamn med rasslande juveler i bagaget – och kanske en eller annan nyuppsydd klänning i Danmarksrött.

Drottning Margrethe kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Festen fick skjutas upp, och de kungliga galaklänningarna får hänga kvar i garderoben.

Men av det tre dagar långa födelsedagsfirandet blev det som bekant ingenting. Margrethe sitter i strikt hemma-isolering på slottet Fredensborg utanför Köpenhamn, enbart omgiven av sin personal, och kan varken träffa barn eller barnbarn eftersom hon som envist rökande 80-åring tillhör den hårdast drabbade riskgruppen.

Annons
Drottning Margrethe 80 år – de nya födelsedagsbilderna.
De nya bilderna är tagna av fotograf Per Morten Abrahamsen och det finns fler – danska hovet utlovar ett nytt bildsläpp varje dag fram till själva 80-årsdagen på torsdag.

Men firad kommer hon förstås att bli, och det kan säkert bli en champagnemiddag med familjen – men enbart via videolänk. De officiella födelsedagsfotona var dock som tur var redan tagna och de visar Margrethe som det upphöjda Majestätet, en roll som hon definitivt inte ryggar för.

Drottning Margrethe 80 år - nya födelsedagsbilderna.

Drottning Margrethe 80 år: Nya födelsedagsbilderna

Men det visar henne också som en länk i den långa raden av danska regenter, och hon är omgiven av de två som ska ta över en dag: kronprins Frederik, 51, och prins Christian, 14. Ett faktum som det nästan känns som att hon föregriper. För trots att det är Margrethe som är Dronningen, och den som ska firas, så är det kronprins Frederik som står i tydligt fokus här. Hon sitter ner. Prins Christian tittar varken in i kameran eller på sin farmor, utan på sin pappa Frederik. Kronprinsen står samtidigt oerhört rakryggad, som om han vill visa styrka och självförtroende.

Annons
Drottning Margrethe 80 år - nya födelsedagsbilderna.
Bilden som fått alla att haja till – för det är Danmarks framtida kung Frederik som kliver fram. Själv sitter Margrethe ner, som hon ofta gör numera för att avlasta sin onda rygg. Porträttet är taget i Röda Salongen på Christian IX’s Palæ på Amalienborg och Margrethe har även sett till att hennes pappa kung Frederik finns med på ett hörn, spana in den lilla bronsbysten i bakgrunden till vänster.

Så då har vi dem här igen: Abdikationsryktena. Är detta en signal om att Margrethe tänker stiga åt sidan, till förmån för sin tronföljare och son kronprins Frederik, 51? Många ställer sig just nu den frågan, i och med att dessa bilder kom ut till allmänheten.

Foto: Per Morten Abrahamsen / Kongehuset.dk, TT.

Annons