Se när kungaparet vandrar över historiska bron!

Se när kungaparet vandrar över historiska bron!

Den historiska bron är äntligen invigd! Nu kan du gå exakt samma sträcka som Karl XIV Johan red över för 200 år sedan. Kungaparet invigde bron tillsammans och kungen uppmärksammade sin farfars farfars farfar.

Karl XIV Johan (tidigare Jean Bernadotte) lät bygga Rosendals slott på Djurgården år 1826. För att underlätta förbindelserna till Rosendal bestämde sig Karl XIV Johan för att också bygga en pontonbro i trä över Djurgårdsbrunnsviken. Bron användes sommartid ända fram till 1948 och på stranden vid Rosendal syns fortfarande rester av brofästet än idag.

Bron binder samman Museiparken med Rosendal

200 år senare invigdes den nya bron som har byggts på precis den plats där Karl XIV Johans flottbro låg. Det första spadtaget togs hösten 2018 och den 17 september var kungen och drottningen på plats för invigningen. Bron, som är 80 meter lång, binder samman Museiparken med Rosendal.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia

Invigningen av den nya bron inleddes med att Kungen och Drottning la blommor vid en byst av Folke Bernadotte som ligger vid brons norra fäste.

Bron är döpt till minne av greve Folke Bernadotte. Han var bosatt i Dragongården som är belägen intill Museiparken, som idag är Kinas ambassad). Dagen till ära höll kungen ett högtidligt tal.

“I över 200 år har Rosendal varit ett kungligt slott – och ett omtyckt besöksmål. Min farfars farfars farfar, Karl Johan, förvärvade Rosendal som kronprins 1817. Efter en brand 1819 lät han som kung uppföra dagens lustslott. Redan från början drevs han av en vilja att göra denna vackra ö tillgänglig för fler.

Kung Carl Gustaf

Därför känns det positivt att i dag kunna inviga denna bro; helt i linje med min förfader Karl Johans ambition. Folke Bernadottes bro skapar nya rörelsemönster och ökar Djurgårdens tillgänglighet. Den sätter fokus på Rosendals slott, park och trädgård. Och den påminner oss samtidigt om en av 1900-talets humanitära hjältar: Folke Bernadotte, vars dödsdag infaller just idag, den 17 september.På det sättet är detta är inte bara en bro mellan norr och söder, utan lika mycket en länk mellan vår historia och vår framtid. Det kallar jag ett byggnadsprojekt i tiden.”

Kung Carl Gustaf inviger Folke Bernadottes bro

Efter talet invigde Kungen bron genom att klippa ett band krans och vandra tillsammans med Drottningen över bron.

Kungen och drottningen

När Folke Bernadottes bro var invigd bjöds allmänheten in till Rosendals slott där det gavs gratis visningar.

Foto: TT