Se nya bilderna på kronprinsessan Victoria - till förmån för rosa bandet

Se nya bilderna på kronprinsessan Victoria - till förmån för rosa bandet

Nu är oktober här och så också årets Rosa Bandet kampanj, där hundratusentals svenskar bär ett rosa band för att visa sitt stöd för kampen mot cancer och bröstcancer.
Kronprinsessan Victoria

För åttonde året i rad blir kronprinsessan Victoria kampanjens officiella beskyddare och hon bär också ett rosa band. Nytt för i år är att den Oscarsbelönade skådespelerskan Alicia Vikander har designat årets rosa band.

Alicia

– Jag blev så glad och stolt när jag fick frågan om att formge Cancerfondens rosa band. Jag, som så många andra, har upplevt cancer på nära håll och det här är mitt bidrag, säger Alicia Vikander i ett pressmeddelande.

Victoria2

Hennes mamma, skådespelerskan Maria Fahl Vikander diagnosticerades med cancer för fem år sedan. Det var precis i början av Alicias karriär. Hon skulle iväg och filma i Australien, men var fast besluten att stanna hemma för att stötta sin mamma, har hon berättat i DN.

Alicia1

– Jag är hennes enda barn, vi är en liten familj. Men mamma sa: jag tillåter inte att du tackar nej. Så jag åkte. Det var enormt svårt. Jag ville ju vara där och hålla hennes hand, hela tiden. Även fast hon sagt att det var hennes högsta önskan att jag skulle åka kände jag en enorm skuld.

Nu är hennes mamma friskförklarad, men fortsätter att gå på kontroller. När Alicia vann en Oscar för “The Danish girl” tackde hon sina föräldrar.

– När jag satt där den gången kände jag att jag egentligen inte brydde mig ett skit om Oscars-galan. Och i år var vi där tillsammans. Jag fick en Oscar och hon var tillbaka i livet. Det var fantastiskt. Vi bara grät.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden är stolt och glad att såväl kronprinsessan Victoria som Alicia Vikander vill stödja kampanjen.

– Rosa Bandet förenar oss alla i kampen mot cancer och det stora engagemanget har gjort kampanjen till något av en folkrörelse.

Av: Anna von Koch.

Foto: Andrea Björsell, Cancerfonden/Rosa bandet.