Senatorns attack mot drottning Elizabeth – fick alla att häpna!

Senatorns attack mot drottning Elizabeth – fick alla att häpna!

Kommentaren fick alla att reagera!

10 kungliga saker att se fram emot 2022!
1:00

Efter reklamen: 10 kungliga saker att se fram emot 2022!

(1:00)

Slå på ljud

En skandalös händelse tog plats i Australien under måndagen!

Urfolkssenatorn Lidia Thorpe skulle upprepa trohetseden för ledamöterna i Australiens parlament på måndagen.

Thorpe var frånvarande från parlamentet förra veckan när andra senatorer officiellt svors in. På måndagsmorgonen skulle hon därför traditionsenligt svära trohet till drottningen Elizabeth. Men redan när hon gick över senatsgolvet höjde hon höger knytnäve i luften. Det var då som hon fick hela salen att häpna. Efter en djup suck så började hon:

Rörande detaljen i bilderna på Kate och prinsessan Charlotte

– Jag, oberoende medborgare Lidia Thorpe, svär högtidligt och uppriktigt att jag kommer att vara trogen och att jag svär sann trohet mot kolonisatören hennes majestät drottning Elizabeth II, säger hon.

– Du måste recitera eden som det är tryckt på kortet, säger Sue Lines, senatens talman medans övriga personer i salen kippade efter andan.

Avsnitt 42 i den australiensiska konstitutionen säger att ”varje senator och varje medlem av representanthuset ska innan han eller hon tar plats avlägga och underteckna eden”.

Senatorns attack mot drottning Elizabeth

Det var inte första gången som senatorn, Thorpe kallade Elizabeth för kolonisatör. I somras beskrev hon Australien som ett "kolonialt projekt".

– Den representerar koloniseringen av dessa länder, och den har ingen tillåtelse att vara här, det har inte funnits något samtycke, det har inte funnits något fördrag, så den flaggan representerar inte mig, sa Lidia Thorpe till Channel 10s The Project.

Hon fortsatte:

– Jag är här för mitt folk, och jag kommer att offra att svära trohet till kolonisatören för att komma in i media som jag gör just nu, sa hon.

Matt Thistlethwaite, ledamot av Australiens representanthus, sa förra veckan att svära trohet till drottningen var ”föråldrat och löjligt”.

– Det representerar inte det Australien vi lever i och det är ytterligare ett bevis på varför vi måste börja diskutera att bli en republik med vår egen statschef. Vi är inte längre britter, sa han.