Serafimerorden, sidenklänningar och äkta stenar

drottningen

Vi har nu sett de vackra kläderna som vår kungafamilj bar vid prins Carl Philips och Sofias bröllop.

Bröllopet gick i färgen korall, en nyans som prinsessan Madeleine hade snappat upp. Hon är höggradig och ändå lyckades hon stråla av skönhet. Vilken vacker prinsessa hon är!

Madeleine-2

Men vi börjar med kungaparet. Vad har egentligen vår regent på sig?

Hovet förklarar att kungen bär stor mässdräkt modell 1878. Denna så kallade sällskapsuniform för marinen motsvarar högtidsdräkt och kan bäras i festsammanhang, då frack bärs enligt civilt bruk.

Kungen

Stor mässdräkt består av mörkblå mässjacka, vit väst, mörkblå byxor med guldrevärer frackskjorta och svart fluga.

Serafimerorden och Vasaorden

Kungen bar Serafimerorden i band med kraschan och Vasaorden i kraschan. Av halsdekorationer bar Kungen Svärdsorden, den svenska militära orden.

Silvia

Kungen bar även två ordenskraschaner, överst den svenska Serafimerorden och under den Vasaordens kraschan. På bröstet (inifrån – ut) bar Kungen dekorationer i miniatyr: Gustav V:s jubileumstecken II, Gustav VI Adolfs minnesmedalj, Nordstjärneorden och Vasaorden.

Silvia-kungen

Drottningens klädsel

Drottningen bär en ljus syrenlila klänning i sidensatin broderad med spets, paljetter och stenar. Till det bär Drottningen de Leuchtenbergska safirerna i diadem, örhängen och brosch, ett briljantcollier med kläpp samt kronjuvelarmbandet.

silvia-och-konung

Drottningen bär också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

WEB_INRIKES

Kronprinsessan Victorias klädsel

Kronprinsessan bär en klänning i en blågrön nyans ur H&M:s Conscious-kollektion. Till detta bär Kronprinsessan Prinsessan Sibyllas diadem, poireörhängen samt en poirebrosch med diamant.

Victoria

Kronprinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Daniel-3

Prins Daniel bär frack med Serafimerorden i band och kraschan samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. På bröstet bar Prinsen Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken II i miniatyr.

Madeleine-45

Prinsessan Madeleines klädsel

Prinsessan Madeleine bär en aprikosrosa klänning i mjukt fallande siden med ett liv broderat med matta stenar. Prinsessan bär ett privat diadem och Vasaörhängena.

wifi-JGX3685_430x310

Prinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Madde

Prinsessan Leonore

Bär en klänning som en gång bars av Prinsessans morfars farfar Gustaf VI Adolf. Pappa Christopher O’Neill bär frack och Nordstjärneordens kors i blågult band runt halsen.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Scanpix