Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sex pistols når förstaplatsen – tack vare drottningen

06 jun, 2022, 07:10 
AvSimon Holm Stålhand

God save the Queen? Snarare The Queen saves the band!

Annons
Hemligt bröllop • Elizabeth ställer in • Stoppas från jättefirandet – 3 kungliga snackisar från vecka 22!Brand logo
Hemligt bröllop • Elizabeth ställer in • Stoppas från jättefirandet – 3 kungliga snackisar från vecka 22!

Det legendariska punkbandet Sex Pistols har släppt en nyutgåva av låten ”God Save the Queen” lagom till drottning Elizabeths firande av 70 år på tronen. Nu har låten för första gången någonsin klättrat upp i toppen av listan som Storbritanniens bäst säljande singel, skriver NME.

God Save the Queen var länge bannlyst när den släpptes 1977. Den ansågs att vara ett angrepp på det brittiska kungahuset!

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth löser bandets stimpengar!

Men precis som det brukar vara när du blir tillsagd att du inte får något – då vill du ha det mer!

Så därför nådde låten plats två på singellistan. Men många ansåg att det fanns en konspiration som höll låten borta från förstaplatsen. BBC och flera andra radiostationer vägrade att spela låten och vissa varuhus valde att inte sälja skivan alls.

Annons

Bandets frontman John Lydon (Johnny Rotten) säger i en intervju att han inte är emot drottningen eller kungahuset som personer och att han är ”väldigt, väldigt stolt över drottningen”, uppger NME.

I samband med att låten släpps på nytt ger man också ut ett minnesmynt. På myntet ses drottning Elizabeth med läppen piercad av en säkerhetsnål.

Historien återupprepades

Även till årets firande släpptes en låt som var kritisk mot monarkerna. Denna gång var det bandet The Kunts som släppte låten "Andrew is a sweaty nonce". Låten anspelar på den förskräckliga händelsen kring prins Andrew och anklagelserna runt sexuella övergrepp.

The Kunts-sångaren sjunger:

”Den store hertigen av York säger att han inte svettades, så varför betala tolv miljoner pund till en kvinna han aldrig ska ha träffat?”

– Jag växte upp med berättelserna om hur Sex Pistols blev bestulna på förstaplatsen 1977. Varje firande av ett jubileum känns som ett lämpligt tillfälle att uttrycka sitt missnöje över vårt aldrig folkvalda statsöverhuvud och hennes odugliga avkomma, säger bandets sångare Kunt till NME.

Annons