Shaman Durek backar – ber om ursäkt till Norge

Prinsessan Märtha Louises pojkvän Shaman Durek blev rasande när hans bok stoppades i både Sverige och Norge, men nu ångrar han sig och ber om ursäkt.

I dagarna skulle Shaman Dureks bok Spirit Hacking ha släppts i både Norge och Sverige, men efter att förlaget som skulle ha släppt boken i de nordiska länderna granskade Spirit Hacking valde de att stoppa den. De upptäckte nämligen då att Durek hade skrivit att olyckliga barn får cancer och att andar kan ge människor sexuella sjukdomar. Förlaget konstaterade att de aldrig borde ha tagit sig an boken från första början.

”Yttrandefrihetens ramar ska vara breda. Innehållet i denna bok väcker däremot väsentliga etiska frågor som är viktiga för Cappelen Damm som förlag. Till exempel är delarna om cancer väldigt problematiska och kan vara skadliga och i slutändan farliga om budskapet tas bokstavligen” skrev förlaget i ett pressmeddelande.

Durek kallade norska medier för mobbare

Shaman Durek blev rasande och i en video på Instagram kommenterade han förlagets beslut.

– Jag hade egentligen inte tänkt säga något, men jag vill inte att mobbarna ska hålla på längre. Norska medier är mobbare. Jag har rest till så många länder och jag trodde Norge var mer utvecklat än så här. Det finns en grupp människor som är rädda för att höra åsikter de inte är vana vid, säger han och fortsätter:

– Det är sorgligt att folk har granskat boken och väljer att fokusera på ett enda kapitel där jag pratar om cancer istället för att se helheten.

Märtha Louise och Shaman Durek

Prinsessan Märtha Louise har försvarat pojkvännen efter att boken stoppades.

Kanske satte den norska kungafamiljen ner foten en gång för alla och fick Märtha Louise att be sin pojkvän att be om ursäkt, för nu gör han en helomvändning och ber om ursäkt till hela det norska folket på Instagram.

– Jag hade några felaktigheter i ett inlägg där jag sa att Norge förbjöd min bok. Det var ett missförstånd. Det var förlaget som stoppade min bok, så det vill jag beklaga. Dessutom vill jag be om ursäkt för att ha generaliserat norrmän. Det är inte alla i Norge som har problem med mig. Jag vill inte att folk ska missförstå att Norge är ett vackert land med vackra människor och särskilt min flickvän, som är Norges prinsessa. Så jag har självklart mycket respekt och kärlek för landet, säger Shaman Durek enligt Dagbladet.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: