Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Shaman Dureks bok stoppad i Norge av etiska skäl – Durek ryter ifrån

24 okt, 2019, 11:20 
AvEmma Sanderberg
Prinsessan Märtha Louise hyllade nyligen sin pojkväns nysläppta bok, men nu stoppas den i Norge av etiska skäl. Durek är allt annat än glad över beslutet.
Annons

Prinsessan Märtha Louises pojkvän Shaman Durek har nyligen släppt en bok, Spirit Hacking. I den delar Shaman Durek med sig av sina schamantekniker med målet att den som läser ska lämna mörkret inom sig och bli lyckliga.

Förlaget stoppar boken

Boken finns redan tillgänglig i flera länder och den 29 oktober var den planerad att släppas i Norge och Sverige, men nu stoppas den av det svenska förlaget Nona som skulle ge ut den i Sverige.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Vi håller på och undersöker frågan från vårt håll och har en dialog med det norska förlaget, men i nuläget är beskedet att vi också stoppar utgivningen, säger Jiwar Roshan, pressansvarig för Nona förlag till Svensk Bokhandel.

Märtha Louise, Shaman Durek
Prinsessan Märtha Louise och Durek Verrett har varit ett par sedan i våras.

Det norska förlaget Cappelen Damm skriver i ett pressmeddelande att boken överhuvudtaget inte borde ha antagits av förlaget.

Annons

”Yttrandefrihetens ramar ska vara breda. Innehållet i denna bok väcker däremot väsentliga etiska frågor som är viktiga för Cappelen Damm som förlag. Till exempel är delarna om cancer väldigt problematiska och kan vara skadliga och i slutändan farliga om budskapet tas bokstavligen” skriver förlaget.

Shaman Durek påstår att olyckliga barn får cancer

Det förlaget syftar på är ett kapitel i boken som tar upp sjukdomar, däribland cancer. Shaman Durek skriver i boken att barn kan ge sig själva cancer om de är olyckliga, samt att andar kan ge människor sexuella sjukdomar.

Durek är upprörd över förlagets beslut och kommenterar det i en video på Instagram.

– Jag har rest till så många länder och jag trodde Norge var mer utvecklat än så här. Det finns en grupp människor som är rädda för att höra åsikter de inte är vana vid, säger han och fortsätter:

– Det är sorgligt att folk har granskat boken och väljer att fokusera på ett enda kapitel där jag pratar om cancer istället för att se helheten.

Märtha Louise, Durek
Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek hyllar varandra flitigt på Instagram.

Kommentarerna till videon strömmar in och många uppmanar till bojkott av norska medier och hyllar Dureks bok. Prinsessan Märtha Louise hyllade själv pojkvännens bok på Instagram för några dagar sedan.

”Den här boken är speciell. Jag är så stolt över ditt arbete, min älskling”, skriver hon och lägger ut en bild på sig själv där hon håller i boken.

När det blev känt att Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise var ett par, ifrågasattes Dureks uttalanden om cancer redan då eftersom han påstod sig kunna hela människor med sjukdomen. Men då nekade Durek till anklagelserna.

Foto: TT

Annons