Shaman Dureks nya bok stoppas i Sverige

shaman dureks nya bok stoppas i sverige

Lanseringspartyt var planerat och inbjudningskorten skickade. Men nu väljer både Norge – och Sverige – att stoppa utgivningen av Shaman Dureks nya bok.

Prinsessan Märtha Louises pojkvän Shaman Durek har stött på patrull. Hans kommande bok, Spirit hacking, stoppades i Norge – och nu väljer även det svenska förlaget Nona att pausa utgivningsplanerna. Åtminstone för tillfället. En nyhet som sajten bok365.no var först med att berätta.

– Vi håller på och undersöker frågan från vårt håll och har en dialog med det norska förlaget, men i nuläget är beskedet att vi också stoppar utgivningen, säger Jiwar Roshan, pressansvarig för Nona förlag i ett uttalande.

Shaman Dureks bok anses problematisk

Shaman Dureks svenska förslag har valt att inte gå in på varför man väljer att stoppa boken men det norska förlaget, Cappelen Damm, är mer transparenta.

”Yttrandefrihetens ramar ska vara breda. Innehållet i denna bok väcker däremot väsentliga etiska frågor som är viktiga för Cappelen Damm som förlag. Till exempel är delarna om cancer väldigt problematiska och kan vara skadliga och i slutändan farliga om budskapet tas bokstavligen”, skriver förlaget.

I Norge skulle boken ha kommit ut den 29 oktober med talespersoner för förlaget säger att man borde ha tagit beslutet – att dra in boken – tidigare.

Det är framförallt Shaman Dureks avsnitt om människor med cancer som anses problematiska. Han beskriver till exempel hur sjuka personer ska tänka – eller inte tänka – för att bli friska. Dessutom skriver att barn kan ge sig själva cancer om de är olyckliga, samt att andar kan ge människor sexuella sjukdomar. Ord som varken hans norska eller svenska förlag vill hjälpa till och sprida.

Märtha Louise har hyllat boken

Författaren själv är upprörd över att boken stoppas och har själv kommenterat beslutet i en video på Instagram.

– Jag har rest till så många länder och jag trodde Norge var mer utvecklat än så här. Det finns en grupp människor som är rädda för att höra åsikter de inte är vana vid. Det är sorgligt att folk har granskat boken och väljer att fokusera på ett enda kapitel där jag pratar om cancer istället för att se helheten, säger han där.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: