Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Siden, sammet, snäckskal och hummerhattar – allt du vill veta om kläderna i The Crown!

02 sep, 2018, 17:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Kostymdramat "The Crown" hade inte varit något utan de maffiga kläderna. Nu får vi detaljerna om kläderna som sker bakom kulisserna.
Annons

Vi väntar och längtar efter tredje säsongen av The Crown, med planerad premiär i januari 2109. Serien har som bekant blivit en världssuccé, men det är inte bara den fascinerande historien och det precisa skådespeleriet som ligger bakom framgången – de fantastiska kläderna är en lika viktig ingrediens. Och visste du att många av kostymerna dessutom bär på ett budskap?

Här förstärker soffans tyg klänningens skira kvalitet, medan den blå färgen symboliserar drottningens ungdom.
Här förstärker soffans tyg klänningens skira kvalitet, medan den blå färgen symboliserar drottningens ungdom.

En av nycklarna vid skapandet av kostymerna är en enorm detaljrikedom och en stor omsorg om detaljerna. De praktiska detaljerna är förstås viktiga – exempelvis syr man in vikter i kjolarnas fållar för att åstadkomma ett snyggt fall och för att undvika att en vindil får fatt i dem. Men sedan finns också de mer subtila detaljerna, som val av färg och material. Jane Petrie, kvinnan bakom kostymerna, berättar för Marie-Claire:

Annons

– Färg är otroligt viktigt; jag använder ofta färg för att på ett subtilt sätt förstärka handlingen. Till exempel bär Tony Armstrong–Jones ofta en ledig ljusblå skjorta, uppknäppt i halsen, för att kontrastera mot de stärkta, bländvita skjortorna i drottningens palats.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
På besök i kolonierna: Drottningens position förstärks av hennes klänning, som kontrasterar starkt mot uniformerna runtomkring. Här ser vi också tydligt att fållen är försedd med tyngder!

Lägg därtill det faktum att serien har en stor mängd olika rollfigurer och spänner över flera decennier, så förstår man att skapandet av kostymerna är en spännande utmaning. För att klara utmaningen förfogar produktionsteamet över en egen textilverkstad, där man kan färga och dekorera tyger, ge ett par skor en lagom sliten look eller göra en liten ändring under inspelningens gång.

Prinsessan Margarets rebelliska personlighet och ”syndiga" leverne förstärks av den figursydda klänningen och den vinröda färgen, perfekt matchad med läppstiftet.
Prinsessan Margarets rebelliska personlighet och ”syndiga” leverne förstärks av den figursydda klänningen och den vinröda färgen, perfekt matchad med läppstiftet.

Vissa av scenerna innebar dessutom väldigt stora volymer; exempelvis begravningen av prins Philips syster Cecile, där 500 personer skulle kläs i tidstrogna nazistuniformer. Och scenen där prinsen av Wales och Wallis Simpson gästar en storslagen bal med havstema i Paris, innebar att textilverkstaden fylldes till brädden av paljetter, glitter och konstgjorda snäckskal. Samtliga gäster på den magnifika balen bar kläder med tema havet, och i verkstaden tillverkades sjöjungfrukostymer och hattar i form av humrar eller bläckfiskar på löpande band…

Det ligger med andra ord mycket arbete, tid och pengar bakom skådespelarnas omfattande och noga planerade garderober – men vi gissar att det har betalat sig flera gånger om!

FOTO: IBL

Annons