Silvia avslöjar! Så gick historiska fotograferingen till – egentligen

Silvia 1976
I SVT-programmet ”Kungliga smycken” berättar drottningen nu om den historiska fotograferingen med Lennart Nilsson, då de första fotona på kungaparet togs.
Annons

I går, den 2 april 2020, hade SVT:s Kungliga smycken premiär, en två avsnitt lång serie om den svenska kungafamiljens juveler. I programmet berättar programledare Sara Bull historien bakom några av de mest älskade kungliga smyckena, smycken som bär på en helt fantastisk historia. Saras berättelser varvas med personliga intervjuer med bland andra drottning Silvia, prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria.

– Prinsessan Christina introducerade mig till de kungliga smyckena. Hon är så kunnig också och de första gången jag såg dem så var hon med. Men även drottning Ingrid av Danmark, kungens faster, kunde mycket, berättar drottningen.

Annons
Silvia
Silvia i SVT:s Kungliga smycken.
Annons

Ett av de allra första smyckena som Silvia fick äran att bära då hon blivit drottning var det ovärderliga Kröningsdiademet, eller Brasilianska diademet som det också kallas.

– Det är väldigt vackert, väldigt värdefullt och VÄLDIGT svår att bära. Men det är representativt, och det representerar en otrolig tid. 1800-talet, berättar drottningen.

Historien bakom Kröningsdiademet eller Brasilianska diademet

Kröningsdiademet tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket 1873.

Drottning Louise
Drottning Louise i Kröningsdiademet.
Annons

Silvia bär bara diademet vid särskilda tillfällen, när det verkligen är tal om något speciellt firande, någon speciell högtid.

Drottning Sofia
Drottning Sofia i Kröningsdiademet.

Vid ett enda tillfälle har drottningen burit det utomlands, vid statsbesöket i Danmark 2007. För att markera Sveriges närhet med Danmark. Hon bar även diademet vid kronprinsessans bröllop 2010.

Drottning Victoria
Drottning Victoria i Kröninsdiademet.

Kungaparets första officiella foto – av Lennart Nilsson

– Första gången jag fick bära det var på det första officiella fotografiet (som togs av kungaparet 1976, reds. anm). Jag hade på mig en turkosblå klänning och det här omöjligt tunga diademet, berättar drottningen i Kungliga smycken.

Annons
Silvia 2010
Drottningen på kronprinsessans bröllop 2010.

Hon fortsätter:

– Det var svårt att fästa, det var svårt att bära och Lennart Nilsson, han var ju en fantastisk fotograf, han tyckte att man skulle sitta på ett visst sätt, i en viss position. Man skulle ha skuldrorna på ett sätt, benen på ett annat sätt. Man skulle titta framåt, man skulle höja huvudet. Och se helt naturlig ut. Och det var inte så enkelt!

Silvia lägger till, med ett leende:

– Han var en fantastisk fotograf. Men att se helt naturlig ut i ett så tungt och ”besvärligt” diadem, det var inte så enkelt. Det är inte lätt, men man får lära sig.

Annons
Silvia Kungen 1976
Första officiella bilden på kungaparet, 1976,

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Silvia avslöjar! Så gick historiska fotograferingen till – egentligen”

 1. Minna Miller skriver: 3 april, 2020

  Vackraste bilden av Silvia


 2. Anna skriver: 3 april, 2020

  Det första fotot på kungaparet togs väl efter bröllopet?


  1. Ulla Lundell skriver: 3 april, 2020

   Ett mycket trevligt och intressant program. Det som visades var mycket vackert, och de som berättade om historien om dem var kunniga. TV kan gärna visa flera sådana program.

   Ulla


 3. charlotte skriver: 3 april, 2020

  Jättefint program igår om de kungliga smyckena. Trevligt framförande av drottningen, Victoria och Christina.


  1. Bror skriver: 3 april, 2020

   Märkligt ändå hur selektivt det historiska minnet slår. Visst sitter som berget, annat har förvånande svårt att fästa.


 4. Kajsa Nilsson skriver: 3 april, 2020

  Tänk om Silvia någon enda gång kunde nämna personer ur familjen med bara förnamnet istället för att ALLTID säga den kungliga titeln först. Väldigt, väldigt tyskt. Drottning Josefina hette just det efter att hon gift sig med Oscar inte Josephine som Silvia ständigt säger.


  1. charlotte skriver: 3 april, 2020

   Kajsa Nilsson,
   Klaga inte när vi någon gång får se något värdefullt utan trams och flams i svensk TV! Drottningen uttrycker sig internationellt.

   Bror: Förklara dig!


  2. gunfalk skriver: 3 april, 2020

   Victoria är ett föredöme när det gäller att tala om sin mamma, pappa, faster mfl på ett naturligt sätt och inte som Silvia kången hit och kången dit. Tycker att drottning Silvia är uppblåst och mallig och väldigt försiktig i sin framtoning. Tror nån att hon någonsin har gapflabbat? Men det har Victoria, så heja henne!


  3. Bror skriver: 3 april, 2020

   charlotte!
   Det har jag gjort så många gånger nu, att jag själv börjar uppleva mig som tjatig.
   Men ok!
   Att drottningen varit mycket läraktig och lagt på minnet det hon fått veta om de kungliga juvelerna framgick med all önskvärd tydlighet i gårdagskvällens tv-program.
   Annat vetande har däremot haft svårare att fästa. Till och med sådant som presenterats i svart på vitt.


  4. charlotte skriver: 3 april, 2020

   Bror.
   Jag tycker du ska koncentrera dig på det experiment som händer just nu med världens befolkning!
   Du kan inte fortsätta gräva ner dig i vad människor gjorde eller inte gjorde på 1930-talet De som initierade detta grävande har verkligen fått dra sig tillbaka till sina hålor.


  5. Bror skriver: 3 april, 2020

   charlotte!
   Oroa dig inte, kära du.
   Jag har det fint här i min lilla “håla”.
   Idag blir det leverstuvning. Måste tänka på blodvärdena. Gott är det också.


  6. charlotte skriver: 3 april, 2020

   Bror,
   Du har väl lite grädde i, så blir det riktigt läckert. 🙂


 5. gunfalk skriver: 3 april, 2020

  Skulle vara intressant att veta vad som händer med dessa smycken vid ett införande av republik. En del t ex Madeleines tiara, prinsessan Margaretas blå akvamariner i en tiara, Sofias bröllopstiara, prinsessan Sibyllas diadem + några fler är ju privata, men de övriga har ju inskaffats eller fåtts som gåvor i ämbetet och torde väl tillhöra Svenska staten. Prinsessan Diana fick ju lämna tillbaka sin fantastiska förlovningsring till Charles vid skilsmässan! Och alla juveler som köpts med pengar från apanaget= våra skattepengar vad händer med dem? Önskar att alla dessa nämnda skulle ställas ut till allmänhetens glädje.


  1. Kajsa Nilsson skriver: 3 april, 2020

   Instämmer med Gunfalk till 100%! De allra flesta juvelerna i kungahusen är finansierade via skattemedel. Vi ska inte tala om Belgien där kung Leopold gjorde Kongo till sin privata egendom och dränerade landet på alla naturtillgångar samt förslavade befolkningen på det allra grymmaste sätt. Bland annat med hjälp av upptäcksresanden Stanley. Läs Kung Leopolds Testamente. Man skäms att man är vit…


 6. ma skriver: 3 april, 2020

  Programmet var mycket trevligt ock intressant. Man kunde höra att Drottning Silvia var mycket insatt ock kunnig i allt. Drottningen hade lärt sina döttrar om dessa smycken framgick det av Kronprinsessan Vicktoria.


 7. Daga skriver: 3 april, 2020

  Sofia har aldrig burit de rara familjesmyckena.Hon har använt samma diadem vid alla festligheter,det egna hon fick av svärföräldrarna till bröllopet med Carl Philip.


  1. Fluff skriver: 3 april, 2020

   Du får bildgoogla bättre.


 8. Elna skriver: 3 april, 2020

  Fint att ni visade en bild av drottning Louise, hon var min barndoms drottning. Varför syns hon aldrig i Svensk Damtidning.


 9. Carin Hawee skriver: 3 april, 2020

  Ett seriöst och intressant program. Drottning Silvia ,prinsessan Christina och Kronprinsessan Victoria alla lika pålästa och visade genuint intresse .Tre helt olika personligheter men alla lika fina att lyssna på.Gärna mer sådana program !


 10. Liz skriver: 3 april, 2020

  Låt prinsessan Christina få berätta. Kunnig och tydlig och bra mediaröst.
  Tyvärr går inte drottningen genom rutan när hon talar


 11. Sara skriver: 3 april, 2020

  Daga,

  Sofia har faktiskt använt ametistdiademet och ett mindre diadem, “lilla ståldiademet”. Hon klädde utmärkt i båda, men hon trivs kanske bäst med sitt privata. Victoria bar ett nätt litet diadem på sin första Nobelfest, synd att man inte fått se det igen.


 12. allegra skriver: 3 april, 2020

  Synd bara att tvprogrammet inte hade en kunnig juvelexpert för mer detaljerad analys av tiarorna – jag tänker på den utmärkte franske experten på kungliga juveler särskilt de av franskt ursprung Vincent Meylan journalist på Point de Vue och hemtam på juvelerarfirman Chaumet i Paris.


 13. Dorothea skriver: 3 april, 2020

  Smyckena tillhör huset Bernadotte genom en stiftelse. De är gåvor, personliga gåvor vid t ex bröllop från kungliga släktingar etc. Det finns inget sätt som svenska staten skulle kunna komma åt dem på! Lika lite som t ex Solliden eller prinsens ärvda villa på Djurgården m fl bostäder. Riksregalierna och de flesta slotten däremot tillhör staten.


 14. Eva M skriver: 4 april, 2020

  Prinsessan Diana valde själv att lämna tillbaka förlovningsringen. Den var först i prins Harrys ägo men han gav den till prins William så han kunde ge den till hertiginnan Kate vid förlovningen. På detta sätt blir ringen kvar i England och kungliga familjen.


 15. HMA skriver: 4 april, 2020

  Kan inte tänka mig att Diana ” var tvungen” att lämna tillbaka sin förlovningsring. Den var ju ny och köpt till henne.
  Däremot kan det säkert ha haft ett stort värde i symbolhandling för henne att göra det!


 16. Allegra skriver: 8 april, 2020

  Jag såg för ett par år sen en icke-svensk mycket intressant tv dokumentär där ett avsnitt visade familjen Bernadottes smycken med drottningen som berättare helt på engelska. Hon kunde sitt ämne jättebra


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar