Silvia avslöjar! Så gick historiska fotograferingen till – egentligen

Silvia 1976

I SVT-programmet ”Kungliga smycken” berättar drottningen nu om den historiska fotograferingen med Lennart Nilsson, då de första fotona på kungaparet togs.

I går, den 2 april 2020, hade SVT:s Kungliga smycken premiär, en två avsnitt lång serie om den svenska kungafamiljens juveler. I programmet berättar programledare Sara Bull historien bakom några av de mest älskade kungliga smyckena, smycken som bär på en helt fantastisk historia. Saras berättelser varvas med personliga intervjuer med bland andra drottning Silvia, prinsessan Christina och kronprinsessan Victoria.

– Prinsessan Christina introducerade mig till de kungliga smyckena. Hon är så kunnig också och de första gången jag såg dem så var hon med. Men även drottning Ingrid av Danmark, kungens faster, kunde mycket, berättar drottningen.

Silvia

Silvia i SVT:s Kungliga smycken.

Ett av de allra första smyckena som Silvia fick äran att bära då hon blivit drottning var det ovärderliga Kröningsdiademet, eller Brasilianska diademet som det också kallas.

– Det är väldigt vackert, väldigt värdefullt och VÄLDIGT svår att bära. Men det är representativt, och det representerar en otrolig tid. 1800-talet, berättar drottningen.

Historien bakom Kröningsdiademet eller Brasilianska diademet

Kröningsdiademet tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket 1873.

Drottning Louise

Drottning Louise i Kröningsdiademet.

Silvia bär bara diademet vid särskilda tillfällen, när det verkligen är tal om något speciellt firande, någon speciell högtid.

Drottning Sofia

Drottning Sofia i Kröningsdiademet.

Vid ett enda tillfälle har drottningen burit det utomlands, vid statsbesöket i Danmark 2007. För att markera Sveriges närhet med Danmark. Hon bar även diademet vid kronprinsessans bröllop 2010.

Drottning Victoria

Drottning Victoria i Kröninsdiademet.

Kungaparets första officiella foto – av Lennart Nilsson

– Första gången jag fick bära det var på det första officiella fotografiet (som togs av kungaparet 1976, reds. anm). Jag hade på mig en turkosblå klänning och det här omöjligt tunga diademet, berättar drottningen i Kungliga smycken.

Silvia 2010

Drottningen på kronprinsessans bröllop 2010.

Hon fortsätter:

– Det var svårt att fästa, det var svårt att bära och Lennart Nilsson, han var ju en fantastisk fotograf, han tyckte att man skulle sitta på ett visst sätt, i en viss position. Man skulle ha skuldrorna på ett sätt, benen på ett annat sätt. Man skulle titta framåt, man skulle höja huvudet. Och se helt naturlig ut. Och det var inte så enkelt!

Silvia lägger till, med ett leende:

– Han var en fantastisk fotograf. Men att se helt naturlig ut i ett så tungt och ”besvärligt” diadem, det var inte så enkelt. Det är inte lätt, men man får lära sig.

Silvia Kungen 1976

Första officiella bilden på kungaparet, 1976,

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television. Det första avsnittet sänds den 2 april 2020 klockan 20:00 i SVT1. Det andra avsnittet av Kungliga smycken sänds den 9 april 20:00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT, TT