Silvia bemöter känsliga frågan – som kungen vägrar svara på

kungen drottning silvia kronprinsessan victoria

Ju mer tiden går desto mer angelägen blir frågan – kommer kungen så småningom att abdikera och låta Victoria ta över som regent. Kungen själv har varit fåordig, men Silvia har en tydlig ståndpunkt.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 39?
Slå på ljud

I många europeiska kungahus ställs just nu frågan om den nuvarande monarken kommer kliva åt sidan och lämna plats för sin efterträdare i förtid. Bland annat i Storbritannien har experter sedan en tid tillbaka tyckts se tecken på att Elizabeth, som fyllde 94 i år, förbereder sig själv och kanske framför allt prins Charles på att hon snart kommer överlämna ansvaret till honom.

Kungliga experten Richard Bethelson har sagt till Daily Express att han tror att regenten börjar göra sig reda för att abdikera.

– Jag tror att drottningen, om hon kände att hon inte kunde utföra sitt uppdrag till den grad hon hade velat, skulle känna att det skulle vara lämpligt att antingen göra plats för en regent eller helt och hållet abdikera, har Bethelson sagt.

Kung Harald hade en obehaglig hälsoupplevelse under fredagen – men läget ska vara stabilt.

Frågan om en eventuell abdikering har väckts

Även de nordiska monarkerna böjar komma upp i en högst respektabel ålder. Det norska kungaparet firade i år sina 83:e respektive födelsedagar, Danmarks drottning Margrethe sin 80:e.

Därmed kan tyckas att svenska kungaparet med sina 74 respektive 76 år är juniorer i sammanhanget, men frågan har tagits upp även här. Det var senast ett par år sedan som Silvia svarade på frågan om en eventuell abdikation från kungens sida i en intervju med Claes Elfsberg i SVT.

Daniel Silvia Victoria Kungen

Än så länge har kungen inte uttryckt några planer för att låta Victoria ta över i förtid.

–Det är flera i media som frågar också, och kungen som skulle pensionera sig och alla dessa frågor. Jag är bara glad att han arbetar så mycket han kan och orkar fortfarande. För det ger kronprinsessan tid att vara mer med sina barn. Så man kanske ska se på det på olika sätt, säger drottningen.

Till viss del så bottnar frågan i faktumet att kronprinsessan Victoria har vuxit in i sin roll med sådan självklarhet att det knappast skulle finnas någon i landet som inte hade välkomnat henne som regent redan nu. Men folket får vänta lite till och det är helt i sin ordning!

Foto: TT