Silvia drar sig undan mitt i sorgen – bördorna blir bara större

Silvia drar sig undan mitt i sorgen – bördorna blir bara större
Drottning Silvia har sett till att hålla en låg profil under februari. Samtidigt har drottningen tvingats kämpa med tunga besked.
Annons

De senaste månaderna har varit sorgfyllda för kungafamiljen. Inte minst för drottning Silvia.

Drottningen är bekant med att hantera sorg. Hon förlorade sin mamma Alice Sommerlath 1997 efter att först ha tvingats genomlida hur modern försvann in i Alzheimer-dunklet. Då hade Silvia i flera år tagit hand om Alice på Drottningholm Slott.

Annons

Drottning Silvia i sorg

Men inte ens en så härdad och viljestark person som drottningen har kunnat gå helt opåverkad genom de senaste månadernas motgångar. Silvia, som själv är 75, har på kort tid förlorat tre personer som funnits i hennes närhet i decennier.

Annons

Bernadotte-släktens grand old lady Dagmar von Arbin var den första. På Dagmars begravning kunde man tydligt se att Silvia bar sin sorg öppet, på utsidan.

Silvia var märkbart tagen på Dagmar von Arbins begravning.
Silvia var märkbart tagen på Dagmar von Arbins begravning.

Förlorade nära vännen

Därefter kom nästa tragiska dödsfall. Den här gången rörde det sig om Silvias nära vän och medarbetare Karin Lind-Mörnesten, som avled endast 62 år gammal och lämnade ett stort tomrum efter sig i organisationen kring Silviahemmet.

Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.
Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.
Karin och Silvia gjorde flera resor tillsammans för att kunna etablera Silviahemmets verksamhet runtom i världen.

Annons

– Drottningen och Karin hade ett gott samarbete. Jag har bara hört goda ord mellan dem, sa Karins efterträdare Petra Tegman.

– Jag beklagar djupt hennes bortgång, sa Silvia själv om Karin.

Kort efter beskedet om Karins bortgång nåddes vi alla av nyheten att Göran Alm, tidigare chef för Bernadotte-biblioteket, avlidit. Ännu en hård smäll för kungafamiljen – och för Silvia.

Har få aktiviteter

Under en sådan här tung period passar det bra att drottningen valt ett något mindre pressande schema. Under februari har hon haft schemapunkter på bara sju av månadens 29 dagar. Det förklarar varför vi inte sett mycket av henne i offentliga sammanhang på sistone.

Silvia har dock gjort undantag för sysslor som hon verkligen brinner för. Förra veckan hade hon styrelsemöten med både Childhood och Silviahemmet. Hon besökte dessutom vård- och omsorgsboendet Lotsen i Nynäshamn.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Silvia drar sig undan mitt i sorgen – bördorna blir bara större”

 1. Fröken skriver: 23 februari, 2020

  Drottning Silvia är 76.


 2. ancibergfeldt skriver: 26 februari, 2020

  Att bördorna blir flera med åren,
  är Silvia inte ensam om,
  hon har ju så mycket underbart
  att se tillbaka på.


 3. AnnaS skriver: 28 februari, 2020

  Jag tycker det blir lite löjligt att tjata om att Silvia förlorade sin mor 1997 (och sin far några år tidigare). Även om det är sorgligt att mista sina föräldrar kan ingen hävda att det kommer oväntat eller är särskilt tragiskt när någon är i 90-årsåldern och har fått leva ett långt, händelserikt liv somnar in. Det är livets gång och något helt annat än att förlora t.ex. ett barn. Jag skulle tro att drottningen bearbetat den sorgen för länge sedan. I takt med att man blir äldre får man också uppleva fler och fler förluster. Även det livets gång.


 4. Catrin skriver: 28 februari, 2020

  Jag tror nog att drottningen kommit över den värsta sorgen vid sin mamma efter 22 år…


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar