Silvia drar sig undan mitt i sorgen – bördorna blir bara större

Drottning Silvia har sett till att hålla en låg profil under februari.Samtidigt har drottningen tvingats kämpa med tunga besked.

De senaste månaderna har varit sorgfyllda för kungafamiljen. Inte minst för drottning Silvia.

Drottningen är bekant med att hantera sorg. Hon förlorade sin mamma Alice Sommerlath 1997 efter att först ha tvingats genomlida hur modern försvann in i Alzheimer-dunklet. Då hade Silvia i flera år tagit hand om Alice på Drottningholm Slott.

Drottning Silvia i sorg

Men inte ens en så härdad och viljestark person som drottningen har kunnat gå helt opåverkad genom de senaste månadernas motgångar. Silvia, som själv är 75, har på kort tid förlorat tre personer som funnits i hennes närhet i decennier.

Bernadotte-släktens grand old lady Dagmar von Arbin var den första. På Dagmars begravning kunde man tydligt se att Silvia bar sin sorg öppet, på utsidan.

Silvia var märkbart tagen på Dagmar von Arbins begravning.

Silvia var märkbart tagen på Dagmar von Arbins begravning.

Förlorade nära vännen

Därefter kom nästa tragiska dödsfall. Den här gången rörde det sig om Silvias nära vän och medarbetare Karin Lind-Mörnesten, som avled endast 62 år gammal och lämnade ett stort tomrum efter sig i organisationen kring Silviahemmet.

Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.

Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.

– Drottningen och Karin hade ett gott samarbete. Jag har bara hört goda ord mellan dem, sa Karins efterträdare Petra Tegman.

– Jag beklagar djupt hennes bortgång, sa Silvia själv om Karin.

Kort efter beskedet om Karins bortgång nåddes vi alla av nyheten att Göran Alm, tidigare chef för Bernadotte-biblioteket, avlidit. Ännu en hård smäll för kungafamiljen – och för Silvia.

Har få aktiviteter

Under en sådan här tung period passar det bra att drottningen valt ett något mindre pressande schema. Under februari har hon haft schemapunkter på bara sju av månadens 29 dagar. Det förklarar varför vi inte sett mycket av henne i offentliga sammanhang på sistone.

Silvia har dock gjort undantag för sysslor som hon verkligen brinner för. Förra veckan hade hon styrelsemöten med både Childhood och Silviahemmet. Hon besökte dessutom vård- och omsorgsboendet Lotsen i Nynäshamn.

Foto: TT