Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia har nåtts av tråkigt besked – hjärtskärande upptäckten

15 nov, 2023, 09:00 

Hjärteprojektet Silviabo i Helsingborg är ett minne blott.

Annons

I maj förra året var det med kunglig glans som drottning Silvia, i sällskap av kronprinsessan Victoria, äntrade Helsingborgs gator. Tillsammans strålade de över hela stan, redo att ta sig an ett viktigt uppdrag.

Drottning Silvia genom tidernaBrand logo
Drottning Silvia genom tiderna

För det var under det besöket som Silvia invigde det nya seniorboendet Silviabo – ett speciellt boende som riktade sig till person med framför allt demens eller funktionshinder.

Förhoppningen var att de skulle få bo kvar hemma längre och i trygghet, på den lugna Uppåkragan i Mariastaden. Silvia planterade då även en rosenbuske som en symbol för att invigningen nu var ett faktum.

Annons
Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på plats i Helsingborg i maj förra året.

Tråkiga beskedet – projektet läggs ned

Sedan dess har planerna med Silvabo inte riktigt växt i samklang med rosenbusken. Än i dag står lägenheterna tomma och Helsingborgs Dagblad skriver att ”intresset har sjunkit ihop som en sufflé”.

Namnet Silvabo har ersatts av namnet Boklok Växthuset, efter det växthus som finns på gården, och bostadsrättslägenheterna är till salu för vem som helst att köpa.

– Det var ju innan tänkt som ett Silviabo, men det fanns ingen marknad. Så vi tog tillbaka projektet. Nu har vi startat försäljningen igen, som en helt vanlig bostadsrättsförening, säger Sofi Eriksson, sälj- och marknadschef på Boklok, till Helsingborgs Dagblad.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia planterar en rosenbuske vid det som var tänkt att bli ett Silviabo.

Miljön fortfarande anpassad för dementa

Lägenheterna är tvåor och treor och kostar mellan 1 575 000 och 2 095 000 konor att köpa. Med tanke på rådande lågkonjuktur kan det vara svårt att sälja även nu, trots den stora förändringen.

Samtidigt bär området kvar spåren av den miljön som var tänkt till dementa och funktionshindrade – som nu andra kommer att få njuta av.

”På innergården anlades från början mycket växtlighet, fruktträd, bärbuskar, uteplatser, ett gemensamt växthus och ett klubbhus med tanke på att dementa skulle bo här”, skriver tidningen.

Drottning Silvia
Drottning Silvia i samband med invigningen av Silviabo i Helsingborg.

Foto: TT

Annons