Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Silvia i tårar på festen – gråter fast alla kollar

02 apr, 2024, 18:00 
Drottning Silvia kunde inte hålla tillbaka tårarna under kronprinsessan Victorias tal.
Annons
Victorias tuffa drottningskolaBrand logo
Victorias tuffa drottningskola

Drottning Silvia har alltid stått vid kungens sida. År ut och år in har hon arbetat hårt för att representera Sverige, satt plikten framför allt och fyllt kalendern med kungliga arbetsdagar.

Hennes driv har förts över på dottern kronprinsessan Victoria, som sedan barnsben förberetts för att en dag axla rollen som Sveriges statschef och framtida drottning.

—Vi försöker vara en familj som alla andra, och det är väldigt viktigt för oss. Naturligtvis finns det många officiella ögonblick. När du har barn är det viktigt att visa dem vad det betyder och lära dem hur man navigerar i dessa speciella ceremonier, säger Silvia.

Annons
Prins Daniel, drottning Silvia, kungen och kronprinsessan Victoria
Prins Daniel, drottning Silvia, kungen och kronprinsessan Victoria sida vid sida.Jessica Gow/TT

Victorias känslosamma tal

Silvia kan vara stolt som mamma. Om det är någon som vet hur man navigerar skickligt i den kungliga världen så är det Victoria, som senaste åren steppat upp rejält inför sitt framtida uppdrag.

När kungen ifjol firade 50 år på tronen, stod kronprinsessan i Rikssalen på Stockholms slott och höll ett tal till sin pappa, där hon avhandlade både sin barndom och det arbete som hon och pappa kungen utför sida vid sida.

– När jag står här ikväll, ett halvt sekel senare, och funderar på hur jag ska beskriva din gärning – då går mina tankar till en helt annan plats. Jag tänker på fjället. På våra vandringar och skidturer där, när mina syskon och jag var små, sa hon och berättade hur tryggt det kändes att som barn ta rygg på sin pappa:

Annons

– Samma trygghet känner jag idag som vuxen när jag följer dig i din gärning som Sveriges kung. Att gå med dig genom slottets korridorer och salar på väg till en konselj eller utrikesnämnd. Eller att följa med dig när du utför dina plikter runt om i Sverige.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria håller tal till sin pappa kungen under jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott med anledning av kung Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen.Jonas Ekströmer/TT
Annons

Silvia kan inte hålla tillbaka tårarna

När Victoria var klar höjde de drygt 400 gästerna sina glas och skålade. Några hade svårt att hålla känslorna i styr, inte minst drottning Silvia fastnade på bild när hon torkade tårarna.

Silvia förde ena handen till ögat, torkade bort en tår, innan hon fortsatte att lyssna på avslutningen av dotterns tal – allt med vetskapen om det liv som format Victoria.

Drottning Silvia
Drottning Silvia fastnade på bild när hon torkade bort en tår.SVT

Foto: TT/SVT

Annons