Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvia kan inte hålla tillbaka tårarna – gråter helt öppet

15 sep, 2023, 19:25 

Det blev rejält känslosamt under kronprinsessan Victorias tal till kungen.

Annons

När kronprinsessan Victorias namn lästes upp var det ingen som visste vad som komma skulle, men alla som befann sig på jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott räknade med något stort.

Vilka klänningar – och juveler! Se när kungligheterna kommer till jubileumsbankettenBrand logo
Vilka klänningar – och juveler! Se när kungligheterna kommer till jubileumsbanketten

Nu var det dags för Sveriges framtida drottning att tala till kungen. Gästerna spetsade öronen, stålsatte sig inför orden som skulle lämna Victorias mun under ett historiskt firande.

Det började familjärt, med en återblick till den barndom som Victoria hade. Alla dagar på fjället, vandringarna och skidturerna som kungen axlade utan några större problem.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria höll tal.

Victorias fina tal till kungen

Redan där och då tog Victoria rygg på sin far. Med den storslagna naturen som fond, dess vidder och tystnad, skapade de ett band som inte var helt olikt det som skulle skapas när de väl började jobba tillsammans.

Annons

– Det är inte helt olikt en tur på fjället. Man får lyssna och lära, ta rygg och haka på. Ibland går det fort och då får man öka takten. Oavsett väder och vind, humör eller dagsform, du stretar alltid på framåt. Du och mamma tillsammans. Tempot: det är högt, att ställa in kommer inte på fråga, sa kronprinsessan Victoria.

– Ute på fjället lärde du oss att följa allemansrättens huvudregel: inte störa, inte förstöra. Naturen är en gåva, en gåva som vi har ett ansvar att vårda åt kommande generationer. Här på slottet visar du varje dag hur du månar om det kulturarv som du är satt att förvalta. Då pratar vi mer om detaljnivå, inte ett skrapmärke eller färgflaga undgår din blick. Det kan nog alla som arbetar med dig intyga.

Drottning Silvias tårar

Victorias ord rörde upp känslor. Både prinsessan Madeleine och drottning Silvia blev djupt rörda av hennes tal och på tv-bilderna kunde man se hur de båda hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

Silvia fick föra ena handen till ögat, torka bort en tår, innan hon fortsatte att lyssna på avslutningen av det tal som påverkat hennes så djupt.

– Jag är stolt och tacksam att gå i dina fotspår. I kväll vill jag säga ”tack, tack för allt du gjort och för allt du gör – för ditt land, för din familj och för mig”. Skål.

Drottning Silvia
Drottning Silvia fick torka bort en tår under kronprinsessan Victorias tal.

Foto: TT/SVT

Annons